Putin: Svijet se suočava sa najopasnijom decenijom od kraja Drugog svjetskog rata

Kada je u pitanju upotreba nuklearnog oružja rekao je da Rusija ima vojnu doktrinu i da se takvo oružje koristi samo u slučaju odbrane

7951 pregleda 3 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako stalno misli na ruske vojnike koji su pali u Ukrajini, ali je naglasio da Moskva nije imala izbora osim da pokrene "specijalnu vojnu operaciju".

Kako prenosi Rojters, Putin je naveo da su troškovi sukoba neizbježni, ali da Rusija jača svoj suverenitet.

On smatra da se svijet suočava sa najopasnijom decenijom od kraja Drugog svjetskog rata.

"Postoje jasne i prisutne opasnosti za budućnost čovječanstva", dodao je Putin i okrivio Zapad za mnoštvo problema - od ratova i sukoba do nestašice hrane i humanitarnih kriza.

Kada je u pitanju upotreba nuklearnog oružja rekao je da Rusija ima vojnu doktrinu i da se takvo oružje koristi samo u slučaju odbrane.

Istakao je da Zapad odbacuje pokušaje Rusije da izgradi dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO alijansom, jer tako namjerava da Rusiju učini ranjivom.

"Moskva je željela da bude prijatelj sa Zapadom i NATO savezom, ali nije prihvatila pokušaje SAD, Evropske unije i Velike Britanije da zaustave rast Rusije", rekao je Putin u govoru pred Diskusionim klubom Valdaj u Moskvi.

Ruski predsjednik dodaje i da su SAD diskreditovale međunarodni finansijski sistem koristeći američki dolar kao oružje.

Putin je rekao kako vjeruje da će se ubrzati potezi drugih zemalja kako bi smanjili oslanjanje na američki dolar u međunarodnoj trgovini.

Bonus video: