Susret sa majkama vojnika u režiji Kremlja

Predsjednik je ugostio odabranu grupu žena, koje su pohvalile njegovo liderstvo. Nijedna od njih nije kritikovala rat u Ukrajini

14679 pregleda 7 komentar(a)
Sastanak je održan uoči sjutrašnjeg obilježavanja Dana majki, Foto: Rojters
Sastanak je održan uoči sjutrašnjeg obilježavanja Dana majki, Foto: Rojters

Predsjednik Vladimir Putin razgovarao je danas sa pažljivo odabranom grupom majki ruskih vojnika koji su poslati da se bore u Ukrajini. One su pohvalile njegovo liderstvo, a on im je rekao da njihov sinovi nisu dali živote uzalud.

Desetine hiljada ruskih i ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno u sukobu, prema podacima Sjedinjenih Država. Stotine hiljada Rusa je poslato na ukrajinsko ratište, uključujući neke od preko 300.000 koji su pozvani u okviru mobilizacije objavljene u septembru. A na stotine hiljada je pobjeglo iz Rusije da bi izbjeglo regrutaciju, dok se na društvenim mrežama govori o nezadovoljstvu zbog nedostatka opreme ili obuke, ili haotičnog sprovođenja mobilizacije.

Putin se sastao sa 17 žena u svojoj rezidenciji Novo-Ogarjovu u blizini Moskve povodom sjutrašnjeg obilježavanja Dana ruskih majki. Na snimcima je prikazan kako sjedi za stolom punim čaja, kolača i voća gdje je slušao priče majki duže od dva sata, prenio je Rojters.

Predsjednik je rekao da razumije njihovu zabrinutost i bol onih koje su izgubile sinove.

"Želim da znate da ja lično, i čitavo rukovodstvo zemlje, dijelimo vašu bol," rekao je.

"Razumijemo da ništa ne može nadomjestiti gubitak sina, posebno za majku", dodao je.

"Gardijan" piše da su sastanku prisustvovale bivša zvaničnica vlade, majka jednog visokog vojnog i policijskog zvaničnika iz Čečenije, te druge žene koje su aktivne u proratnim nevladinim organizacijama koje finansira država.

Pored Putina je sjedjela Olesija Šigina, ultrakonzervativna ruska pjesnikinja, rediteljka i aktivistkinja koja je nedavno putovala u Donbas da režira proratni film. Jedna osoba koja poznaje Šiginu, opisala ju je kao "radikalnu provladinu", prenio je "Gardijan".

putin
foto: Reuters

Putin je sinove prisutnih žena pohvalio zbog odbrane "Novorosije" (nove Rusije), što je izraz iz carskog doba koji ruski nacionalisti koriste da opišu velike djelove južne i istočne Ukrajine na koje Rusija sada polaže pravo. Predsjednik je rekao da ponekad razgovara sa vojnicima na frontu direktno putem telefona i da su zbog njihovih riječi oni postali heroji u njegovim očima.

Majke iz cijele Rusije, i iz različitih etničkih grupa, zahvalile su se na njegovom liderstvu i poželjele mu sve najbolje, prije nego što su pričale o sinovima koji su se hrabro borili ili umrli služeći plemenitom cilju.

"Specijalna vojna operacija nas je spojila," rekla je Putinu Marija Kostjuk.

Nijedna od majki nije kritikovala rat u Ukrajini i njihove zamjerke su se odnosile na pitanja poput nedostatka dobre odjeće za vojnike, potrebu za većim brojem dronova na frontu ili na ravnodušnost nekih zvaničnika.

Nina Pšeničkina iz Donjecke oblasti čiji je sin poginuo, rekla je da ju je njegova smrt inspirisala da se još više zalaže za to da ta oblast, koju je Moskva proglasila pripojenom, postane dio Rusije.

"Vaš sin je živio i njegov cilj je ostvaren," rekao joj je Putin. "A to znači da nije dao život uzalud."

Ruske vlasti nastoje da smanje ljutnju javnosti zbog mobilizacije

Drugi rođaci vojnika poginulih u ratu kazali su da Kremlj ignoriše njihove apele za sastanak i da će ovaj, čiji je Putin bio domaćin, biti pažljivo režiran.

"Majke će postavljati 'korektna' pitanja koja su unaprijed dogovorena," napisala je na Telegramu Olga Cukanova, koja predvodi Savjet majki i supruga.

"Vladimire Vladimiroviču - jesi li ti čovjek ili ko si? Imaš li hrabrosti da se sastaneš sa nama oči u oči, otvoreno, a ne sa ženama sa kojim je unaprijed dogovoreno i majkama koje kontrolišeš, nego sa stvarnim ženama koje su iz različitih gradova doputovale ovdje da se sastanu sa tobom? Čekam tvoj odgovor," rekla je Cukanova.

Valentina Melnikova, veteranka aktivistkinja koja je 1989. osnovala Komisiju majki ruskih vojnika, rekla je da nije pozvana na sastanak. Ona je kazala da njenoj organizaciji ne bi bilo prijatno da bude zajedno sa "rođacima mobilisanih koji su pristali da njihovi muževi i sinovi ginu na frontu".

Bonus video: