Kuleba apelovao na članice NATO-a da brže isporučuju oružje Ukrajini

- Ruske snage tokom prethodnog dana i noći Sumsku oblast granatirale su 129 puta

23405 pregleda 21 komentar(a)
Detalj iz Višgoroda u blizioni Kijeva, Foto: Reuters
Detalj iz Višgoroda u blizioni Kijeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2022. 21:59h
Završeno
18:56h

Francuska će odobriti zajam od 100 miliona eura kako bi pritekla u pomoć Ukrajini, saopštilo je danas francusko ministarstvo ekonomije i privrede.

Ta finansijska pomoć će biti dodijeljena pored kredita od 300 miliona eura odobrenog u martu.

"Finansijska pomoć Ukrajini igra ključnu ulogu u podršci ekonomskoj stabilnosti zemlje i kontinuitetu javnih usluga", navelo je francusko ministarstvo i dodalo da to takođe doprinosi održavanju u funkciji osnovnih infrastruktura.

Rusija je početkom oktobra započela kampanju raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Prema podacima ukrajinske vlade, oštećeno je između 25 i 30 odsto infrastrukture.

Pored finansijske podrške, Francuska isporučuje odbrambenu opremu Ukrajini, koja se suočava sa ruskom invazijom započetom 24. februara.

17:45h

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je posvećenost saveza Ukrajini, navodeći da će jednog dana ta država postati članica Alijanse.

Ta izjava dolazi u momentu kada su se američki državni sekretar Entoni Blinken i njegove kolege iz zemalja članica NATO-a okupili u Rumuniji da razgovaraju o povećanoj podršci Ukrajini dok Rusija nastavlja da napada ukrajinsku infrastrukturu, prenosi Al Džazira Balkans.

“Vrata NATO-a su otvorena. Rusija nema pravo na veto”, dodao je Stoltenberg, navodeći primjere Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

On je rekao i da će Finska i Švedska uskoro postati članice.

17:35h

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba danas je u Bukureštu apelovao na članice NATO-a da brže isporučuju oružje i drugu pomoć njegovoj zemlji.

Prilikom zajedničkog obraćanja novinarima sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Kuleba je rekao da je prethodni put, kada je apelovao na alijansu, govorio "oružje, oružje, oružje", a da je danas došao u Bukurešt sa porukom "brže, brže, brže".

"Zahvalni smo za sve što je do sada urađeno, ali moramo nastaviti da se borimo. Dokazali smo da možemo da pobijedimo Rusiju, ali odluke o oružju, o novim linijama proizvodnje oružja i o njegovoj isporuci moraju biti donijete brže", kazao je Kuleba na marginama sastanka šefova diplomatija članica NATO-a.

Kuleba je ukazao i na značaj drugih oblika zapadne pomoći, prije svega agregata, pošto Ukrajina ima velikih problema u snabdijevanju strujom posle ruskih udara po civilnoj infrastrukturi.

Stoltenberg je rekao da su se saveznici saglasili da je potrebno pojačati podršku Ukrajini i ponovio da će biti uz tu zemlju koliko god bude potrebno.

11:48h

Upozorenja na vazdušne napade izdata su širom Ukrajine nakon upozorenja zvaničnika ove zemlje da Rusija priprema novi talas raketnih udara i napada dronovima, prenio je Rojters..

10:22h

Rusija je izrazila snažno nezadovoljstvo Vatikanu nakon što je papa Franjo osudio "okrutnost" ruskih akcija u Ukrajini, javila je novinska agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters.

Papa Franjo je nedavno izjavio...

"Kada govorim o Ukrajini, govorim o okrutnosti, jer imam mnogo informacija o okrutnosti trupa koje dolaze. Generalno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Svakako, onaj ko vrši invaziju je ruska država. To je vrlo jasno", rekao je.

09:12h

NATO se danas vraća na mjesto gdje je donio jednu od svojih najkontroverznijih odluka, odlučan da ponovi svoje obećanje da će se Ukrajina - koja devet mjeseci ratuje protiv Rusije - jednog dana pridružiti najvećoj svjetskoj vojnoj alijansi.

Povezani članci

29. Novembar 2022.

14 godina kasnije, NATO obnavlja zavjet Ukrajini

08:51h

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN) u ratu Rusije protiv Ukrajine poginulo je najmanje 6.655 civila, a ranjeno je najmanje 10.368, objavio je Kijev Independent.

Agencija UN za ljudska prava napominje da su stvarne brojke vjerovatno znatno veće, jer informacije sa nekih mjesta kasne, a mnogi izvještaji o civilnim žrtvama tek treba da budu potvrđeni.

08:50h

Guverner Sumske oblasti Dmitro Živicki objavio je da su ruske snage ovu oblast tokom prethodnog dana i noći granatirale 129 puta.

"Gađane su zajednice Seredina-Buda, Družba, Šalihinje i Hluhov. Nema prijavljenih žrtava", dodao je Živicki, a prenosi Kijev Independent.

08:49h

Dvjesta sedamdeset deveti dan je ruske invazije na Ukrajinu - šta je obilježilo jučerašnji dan provjerite OVDJE.

Bonus video: