Blinken: Putinovi napadi na energetsku mrežu Ukrajine neće funkcionisati

- Brisel predložio plan za konfiskaciju zamrznute ruske imovine

- Rusija imenovala novog direktora nuklearke Zaporožje

28993 pregleda 18 komentar(a)
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u Donjecku, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2022. 21:54h
Završeno
20:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američkog milijardera Ilona Maska da posjeti Ukrajinu kako bi vidio štetu koju je toj zemlji nanijela ruska vojska, piše New York Times.

Povezani članci

30. Novembar 2022.

Zelenski "pozvao Maska u Ukrajinu"

20:31h

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, izjavio je danas da je ruski predsjednik Vladimir Putin usredsrijedio gnijev i vatru na civilno stanovništvo Ukrajine, bombardujući više od trećine ukrajinskog energetskog sistema, u strategiji koja, kako je kazao, neće funkcionisati.

"Ovo su nove mete predsjednika Putina. On ih snažno pogađa“, rekao je Blinken poslije sastanka NATO-a u Bukureštu.

Poručio je da Putinova strategija nije uspjela, niti će uspjeti, prenosi Rojters. 

18:42h

Njemački kancelar Olaf Šolc kazao je da Rusija više ne može da dobije rat u Ukrajini na bojnom polju.

Govoreći na Berlinskoj bezbjednosnoj konferenciji, Šolc je takođe rekao da je Njemačka ozbiljno shvatila rusku nuklearnu retoriku, ali da se ona neće plašiti, prenosi agencija Rojters.

16:23h

Ruski ministar odbrane saopštio je da bi njihove oružane snage trebale da koriste nove napredne sisteme naoružanja u Ukrajini, prenosi Rojters.

"Neophodno je nastaviti sa modernizacijom i stvaranjem perspektivnih sistema i sa njihovom upotrebom tokom specijalne vojne operacije", rekao je Sergej Šojgu.

Šojgu, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, nije precizirao koje napredno oružje treba koristiti, iako je rekao da želi da razgovara sa generalima o novim načinima poboljšanja artiljerijskih i raketnih napada.

"Proveravaju se novi načini njihovog korišćenja u borbi", dodao je on.

12:37h

Moskva je saopštila da je unaprijedila glavnog inženjera ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Jurija Černičuka na mjesto direktora nuklearke, prenosi Rojters.

Ruska kompanija za proizvodnju nuklearne energije "Rosenergoatom" potvrdila je da je Černičuk novi direktor postrojenja.

Najveća evropska nuklearka, kojom upravlja ukrajinsko osoblje, od marta je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski operater "Energoatom" početkom oktobra saopštio je da je ruska patrola privela generalnog direktora nuklearke Zaporožje Igora Murašova.

Međunarodna agencije za atomsku energiju (IAEA) je, potom, saopštila da Murašov, koji je pušten iz pritvora, neće rukovoditi nuklearkom, kao i da je sa porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina.

12:36h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

"Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom, zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud", rekla je Fon der Lajen, prenosi Rojters.

Navela je i da EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu, tako što predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku UN.

Međunarodni krivični sud sa sjedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinama, nekoliko dana poslije početka rata, ali nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini, podsjeća britanska agencija.

Rusija negira da su na meti njenih napada civili.

12:35h

Evropska komisija je saopštila da je predložila plan za konfiskaciju ruske imovine koja je zamrznuta, kako bi se kaznila Moskva za napad na Ukrajinu, javlja Rojters.

"Blokirali smo 300 milijardi eura rezervi ruske Centralne banke i zamrznuli smo 19 milijardi eura novca ruskih oligarha", izjavila je predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Prema njenim riječima, EU i njeni partneri mogli bi kratkoročno da upravljaju tim sredstvima i da ih investiraju. Prihod bi išao Ukrajini kako bi se nadoknadila šteta izazvana ratom u toj zemlji, prenosi britanska agencija.

"Radićemo na postizanju međunarodnog sporazuma s našim partnerima, kako bismo ovo omogućili. Zajedno možemo da nađemo legalne načine da to ostvarimo", navela je Fon der Lajen.

Navela je, takođe, da EU predlaže osnivanje specijalnog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, zbog istrage i procesuiranja "mogućih ruskih ratnih zločina".

09:23h

Dvjesta osamdeseti je dan rata u Ukrajini.

Predsjednik te zemlje Volodimir Zelenski kazao je da je situacija na liniji fronta i dalje teška, dok ruske snage pokušavaju da napreduju u regionu Donbasa i Harkova.

On je u video obraćanju sinoć rekao da je situacija na frontu teška, prenosi Slobodna Evropa.

"I pored izuzetno velikih gubitaka, okupatori i dalje pokušavaju da napreduju u Donjeckoj oblasti, da se učvrste u Luganskoj oblasti, pređu u Harkovsku oblast, planiraju nešto na jugu", rekao je on.

Pokrajine Lugansk i Donjeck čine istočni region Donbasa u Ukrajini, gdje se mjesecima vode teške borbe između ruskih i ukrajinskih snaga.

Bonus video: