Kličko: Temperatura u stanovima mogla bi biti kao spoljašnja, ako u Kijevu potpuno nestane struje

- Kremlj osudio pozive EU da se osnuje tribunal koji bi se bavio ratnim zločinima počinjenim tokom rata u Ukrajini

- Ukrajina analizira namjere Rusije i priprema značajnu kontramjeru, poručio je Zelenski

28927 pregleda 11 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2022. 22:41h
Završeno
21:19h

Ukrajinske oružane snage su do sada izgubile između 10.000 i 13.000 vojnika u ratu protiv Rusije, rekao je danas savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak za ukrajinsku televizijsku mrežu, prenosi Rojters. 

20:59h

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da ne planira da kontaktira ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je spreman da razgovara sa Putinom ako pokaže interesovanje za okončanje rata u Ukrajini, i to samo uz konsultacije sa saveznicima u NATO.

"Nemam planova da kontaktiram Putina“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Bijeloj kući poslije razgovora sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, prenosi Rojters.

"Spreman sam da razgovaram sa Putinom, ako kod njega postoji interes da zatraži okončanje rata. On to još nije uradio“, dodao je Bajden. 

20:52h

Kremlj je osudio ideju o stvaranju specijalnog suda za procesuiranje mogućih ratnih zločina koje su u Ukrajini navodno počinili najviši ruski zvaničnici, prenosi Rojters.

Ruska reakcija dolazi nakon jučerašnje izjave predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je kazala da bi takav tribunal mogle da podrže Ujedinjene nacije, koje bi istražile moguće "zločine agresije".

Iz Kremlja su kazali da bi svako takvo tijelo bilo nelegitimno i neprihvatljivo za Moskvu.

"Što se tiče pokušaja da se uspostavi neka vrsta tribunala, neće imati legitimitet, istragu nećemo prihvatiti i mi ćemo njih osuditi", saopštio je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

19:22h

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, poručio je stanovnicima glavnog grada da pripreme zalihe vode, hrane i tople odjeće ukoliko dođe do potpunog nestanka struje. 

On je upozorio da bi temperatura u kućama mogla naglo da padne u slučaju "nestanka struje, uništenja infrastrukture i potpunog nestanka vode".

"Temperatura u stanovima se možda neće mnogo razlikovati od spoljnje temperature", kazao je Kličko na bezbjednosnom forumu u Kijevu, u kojem je temperatura trenutno četiri stepena celzijusa ispod nule.

"Apelujem na ljude da imaju zalihe tehničke vode, vode za piće, trajnih prehrambenih proizvoda, tople odjeće", poručio je Kličko.

19:00h

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija povukla dio trupa iz gradova na obali rijeke Dnjepar, koji se nalaze naspram Hersona, prenosi Rojters.

To je prvi zvanični ukrajinski izvještaj o povlačenju Rusije sa sadašnje glavne linije fronta na jugu.

U saopštenju se ne navode svi detalji, a ne pominje se ni da li su ukrajinske snage prešle Dnjepar.

Rusi su Herson napustili, pa rijeka praktično čini dio južne linije fronta. Rusija je ranije poručila civilima da napuste gradove u krugu od 15 kilometara od rijeke, a povukla svoju civilnu upravu iz grada Nova Kahovka na obali Dnjepra.

15:16h

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Zapad da sankcioniše rusku industriju proizvodnje raketa, nakon masovnih udara koji su nanijeli veliku štetu ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

"Zahvalio sam Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći u odbrani i podvukao da sljedeće sankcije EU treba da obuhvate rusku industriju proizvodnje raketa, ovo se mora zaustaviti", naveo je Kuleba na Tviteru.

Kuleba se danas sastao sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom na marginama sastanka Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Poljskoj.

14:07h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je danas "nehrišćanske" izjave pape Franja, nakon što je rimokatolički poglavar ruske vojnike iz određenih etničkih grupa koji se bore u Ukrajini nazvao "okrutnim".

12:32h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da neće biti odnosa između Rusije i Zapada kao što su bili ranije, i da u dogledno vrijeme neće biti moguće obnoviti saradnju o pitanjima bezbjednosti u Evropi.

Povezani članci

01. Decembar 2022.

Lavrov: Odnosi Rusije i Zapada više neće biti kao nekad

12:27h

Kineski lider Si Đinping izrazio je danas, u razgovoru sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom koji boravi u posjeti Kini, potrebu da se pregovorima nađe političko rješenje konflikta u Ukrajini.

11:25h

Ukrajina analizira namjere Rusije i priprema značajnu kontramjeru, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Analiziramo namjere okupatora i pripremamo kontramjeru, još snažniju nego sada“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je istakao da su glavna pitanja situacija u oblastima Donjecka, Luganska, Harkova, Zaporožja i Hersona, kao i Krim i teritorije na liniji fronta.

Zelenski je, kako prenosi Slobodna Evropa, dodao da su o obezbjeđivanju oružanih snaga novom opremom i municijom razgovarali politički i vojni lideri zemlje.

On je ponovio da je oko šest miliona korisnika u većini ukrajinskih regiona i u Kijevu isključeno sa struje.

"Odvojeno sam održao sastanak o energetskim i komunikacijskim pitanjima. Bilježimo rezultate onoga što je već učinjeno na zaštiti naših sistema. Pripremamo nova rješenja“, poručio je Zelenski.

11:24h

Ukrajina je otpustila jednog od glavnih inženjera nuklearne elektrane u Zaporožju, optužujući ga za kolaboraciju sa ruskim snagama i izdaju, saopštilo je državno preduzeće Energoatom, prenosi Rojters.

Do tog poteza došlo je dan nakon što je Moskva postavila Jurija Černičuka za direktora najveće nuklearne elektrane u Evropi.

11:23h

Kremlj je osudio pozive Evropske unije da se osnuje tribunal koji bi se bavio ratnim zločinima počinjenim tokom rata u Ukrajini, prenosi Rojters.

Svako takvo telo bilo bi nelegitimno i Moskva ga ne bi prihvatila, saopšteno je iz Kremlja.

11:22h

Dvjesta osamdeset prvi je dan rata u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da ne želi da gleda kako Izrael balansira između Ukrajine i Rusije.

Zelenski je naglasio da će izabrani premijer Izraela Benjamin Netanjahu morati da se odluči da li želi da održi dobre odnose sa Kijevom ili sa Moskvom.

On je, kako prenose agencije, rekao i da Ukrajina i dalje čeka značajniju pomoć od Izraela.

Bonus video: