Ukrajinska vojska: Dnevno pogine od 50 do 100 ruskih vojnika u borbama kod Bahmuta

- Američki obavještajci očekuju smanjeni tempo borbi narednih mjeseci

30402 pregleda 44 komentar(a)
Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici u Donjeckoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2022. 22:19h
Završeno
18:25h

Više od 500 naselja u Ukrajini je bez struje nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada na električnu mrežu, kazao je zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenin.

Kako prenosi agencija AFP, Jenin je rekao da neprijatelj nastavlja da napada osnovnu infrastrukturu Ukrajine.

"Trenutno je 507 lokaliteta u osam regiona naše zemlje isključeno sa električne mreže", rekao je Jenin za ukrajinsku televiziju.

On je dodao da je oblast Harkova najteže pogođena sa 112 izolovanih sela.

Prema njegovim riječima, još 90 sela je odsječeno u Donjeckoj i Hersonskoj oblasti, kao i u regionima Nikolajeva, Zaporožja i Luganska.

16:30h

Ukrajinska vojska saopštila je da procenjuje kako dvevno pogine od 50 do 100 ruskih vojnika u borbama u blizini grada Bahmut u Donjeckoj oblasti.

"Pored toga, isto toliko ruskih vojnika je ranjeno na dnevnom nivou", kaže Sergij Čerevatiji, portparol Operativne komande "Istok" Oružanih snaga Ukrajine, objavio je Kijev Independent.

16:28h

Jedan civil stradao je u ruskom granatiranju u blizini grada Nikopolja, objavio je Nikolaj Lukašuk, predsednika Dnjepropetrovskog oblasnog savjeta, a prenosi Kijev Independent.

16:25h

Ukrajinske vojska objavila je video na kojem se kako tvrde vidi da je oborila ruski helikopter na istoku zemlje.

"Snage Istočne vazdušne komande oborile su ruski jurišni helikopter Kamov Ka-50", izvjestile su ukrajinske vazduhoplovne snage, a prenosi Kijev Independent.

08:56h

Prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Džepar objavila je snimke Bahmuta, grada na istoku Ukrajine kojeg ruske snage već sedmicama pokušavaju osvojiti.

Povezani članci

04. Decembar 2022.

Objavljeni snimci ruševina: "Ovo je ostalo od Bahmuta"

08:50h

Ruske snage tokom noću izvele su novi raketni napad na Zaporošku oblast, saopštio je na svom Telegram kanalu načelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Staruh.

Kazao je kako je zabilježeno više "dolazaka" u jednom selu u toj oblasti, te da su usljed eksplozija oštećene privatne kuće.

08:49h

Dvjesta osamdeset četvrti je dan rata u Ukrajini.

Američka obavještajna služba očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mjesecima, izjavila je direktorica Nacionalne obavještajne službe SAD Avril Hejns.

Istakla i da američka obavještajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, prenio je Rojters.

Hejns je, govoreći na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, navela da se već vidi smanjen tempo sukoba u Ukrajini, te da se i ukrajinska i ruska vojska pripremaju za kontraofanzivu poslije zime.

Bonus video: