Rusija i Ukrajina razmijenile po 60 ratnih zarobljenika

Lokalne vlasti su upozorile da će oko polovine Kijevske oblasti ostati bez struje u narednim danima

20246 pregleda 5 komentar(a)
Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters
Odesa, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2022. 21:54h
Završeno
15:35h

Rusija i Ukrajina razmijenile su po 60 ratnih zarobljenika, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da će oslobođeni ruski vojnici biti prebačeni u Moskvu, kako bi im pružili medicinsku njegu i psihološku pomoć.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika, Andrij Jermak pozdravio je Ukrajince povratnike kao heroje i rekao da su među njima desetine onih koji su pružali otpor u Mariupolju i čeličani Azovstal, dok ih Rusija nije prisilila na predaju u maju mjesecu.

"Nastavljamo da vraćamo one koji su branili Mariupolj, njih 34 su iz tog grada dok je 14 iz Azovstala. Neki su ranjeni, a svu neophodnu pomoć će dobiti u Ukrajini", kazao je Jermak.

12:09h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je danas da je posjetio vojnike u istočnom regionu Donbasa kako bi obilježio Dan oružanih snaga, prenosi Rojters. 

"Hvala vam na ovoj otpornosti i snazi", napisao je on na Telegramu koji je prenio snimke njegovog susreta sa vojnicima.

12:04h

Rusija će danas primiti 60 vojnika u razmjeni zarobljenika sa Ukrajinom, rekao je poslanik ruske vladajuće stranke, prenosi Rojters.

"Ministarstvo odbrane Rusije danas sprovodi još jednu razmjenu ratnih zarobljenika. Šezdeset ruskih vojnika se vraća kući“, napisao je na Telegramu poslanik Dume Šamsail Saraliev.

12:01h

Kremlj je saopštio da se slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) o potrebi trajnog mira u Ukrajini, ali da ne vidi perspektivu pregovora u ovom trenutku, prenosi Rojters. 

10:34h

Deficit struje izazvan najnovijim talasom ruskih vazdušnih udara na Ukrajinu biće značajno smanjen do večeras, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, prenosi Rojters. 

Raketni udari širom Ukrajine juče su uništili kuće i isključili struju u nekim oblastima.

10:32h

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da postoji "pozitivna dinamika“ u razgovorima sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) o stvaranju bezbjednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožja, navela je agencija TASS, a prenosi Rojters. 

09:09h

Dvjesta osamdeset šesti je dan rata u Ukrajini.

Ukrajina uvodi isključenja struje da bi stabilizovala elektroenergetsku mrežu nakon ruskih raketnih napada, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Kako prenosi Bi-Bi-Si (BBC), Zelenski je rekao da su u napadima u ponedjeljak pogođeni mnogi regioni u Ukrajini. Četiri osobe su poginule u jučerašnjim napadima.

Lokalne vlasti su upozorile da će oko polovine Kijevske oblasti ostati bez struje u narednim danima.

Preko noći je više projektila pogodilo kritičnu infrastrukturu i stambene kuće u blizini grada Zaporožja na jugu zemlje, saopštili su regionalni zvaničnici.

Danas nema izvještaja o žrtvama.

Bonus video: