Putin: Nastavićemo s udarima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ukrajina uvela nove vanredne restrikcije u snabdijevanju električnom energijom dok pokušava popraviti energetsku infrastrukturu oštećenu u ruskim zračnim udarima

28997 pregleda 6 komentar(a)
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Detalj iz Ukrajine, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2022. 22:03h
Završeno
17:24h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo zaplakao je tokom tradicionalne molitve u centralnom Rimu u trenucima kada je pominjao stradanje Ukrajinaca.

Povezani članci

08. Decembar 2022.

Suze pape Franja zbog stradanja Ukrajine

17:06h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti da sprovodi udare na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, koji su već izazvali prekide struje i vode u zimskim vremenskim uslovima.

"Da, radimo to, ali ko je počeo", rekao je Putin na margini ceremonije uručenja medalja u Kremlju, predstavljajući granatiranja kao odgovor na eksploziju koja je oštetila Krimski most koji je izgradila Rusija i na druge napade pripisane Kijevu.

On je takođe rekao da je Kijev prekinuo dotok struje nuklearnoj centrali Kursk, u ruskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom i da ne snabdijeva vodom prorusko separatističko uporište Donjeck, na istoku zemlje.

"Ne snabdijevati vodom grad od milion stanovnika je čin genocida", rekao je on i usput optužio Zapad da zatvara oči pred djelovanjem ukrajinskih zvaničnika.

"Sa naše strane čim počnemo da radimo nešto kao odgovor, buka i galama šire se kroz cijeli svijet", rekao je Putin.

"To nas neće omesti u ispunjenju naše borbene misije", dodao je on.

Od napada na Krimski most u oktobru Rusija je izvela brojne raketne napade na civilnu energetsku infranstrukturu, zbog čega su milioni Ukrajinaca ostali bez struje, vode i grijanja u vrijeme kada temperatura pada ispod nule.

Prema ukrajinskom operateru Ukrenergo, električni sistem je i danas bilježio znatan deficit poslije posljednjih ruskih udara u ponedjeljak.

14:28h

Ukrajina je uvela nove vanredne restrikcije u snabdijevanju električnom energijom dok pokušava popraviti energetsku infrastrukturu oštećenu u ruskim zračnim udarima.

Ukrajinski elektrodistributer Ukrenergo saopštio je da je od 11 sati došlo do značajnih isključenja struje zbog štete na elektranama i visokonaponskoj mreži koju su izazvali ruski raketni udari.

Situacija je otežana zbog loših vremenskih prilika, u zapadnim regionima Ukrajine.

Kako su naveli, mraz, kiša, snijeg i jaki vjetrovi uzrokovali su zaleđivanje elektromreže, ali je najteže u istočnim oblastima gdje su ruski napadi bili najžešći.

Načelnik Zaporoške oblasti Oleksandar Staruh kazao je da u svim regionima nedostaje energije do trećine onoga što je potrebno, prenosi Rojters.

Najveći privatni proizvođač električne energije u Ukrajini DTEK saopštio je da je sada došlo do hitnih isključenja struje u glavnom gradu Kijevu i Kijevskoj oblasti, u južnom regionu Odese i Dnjepra u centralnoj Ukrajini.

Najnoviji veliki talas ruskih raketnih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu bio je u ponedjeljak.

10:24h

Rusija je saopštila da njene trupe učestvuju u taktičkim vježbama u Bjelorusiji, prenosi Rojters.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su kazali da, "pripadnici Zapadnog vojnog okruga nastavljaju intenzivnu borbenu obuku na poligonima oružanih snaga Republike Bjelorusije".

Neki ističu da Moskva vrši pritisak na svog saveznika da se više uključi u rat u Ukrajini.

Bjelorusija je rekla da neće ulaziti u rat, ali je predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko ranije naredio da se trupe rasporede sa ruskim snagama blizu ukrajinske granice, pozivajući se na prijetnje Kijeva i Zapada.

08:39h

Najmanje deset osoba poginulo je u ruskom granatiranju na istoku Ukrajine, a ima dosta i ranjenih, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je za napad koji se dogodio u gradu Kurakhovu rekao da je “veoma žestok i apsolutno proračunat".

"To su bili mirni ljudi, obični ljudi", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

"Na pijaci, u liftu, benzinskoj stanici, autobuskoj stanici i u stambenoj zgradi. U ovom trenutku spisak mrtvih je deset, a mnogo je povrijeđenih", istakao je Zelenski, prenosi Slobodna Evropa.

Zelenski je rekao i da su četiri policajca poginula od ruske mine dok su radili na stabilizaciji energetske mreže u južnoj Hersonskoj oblasti. Još četiri policajca su zbrinuta zbog povreda.

Rusija poriče da namjerno gađa civile, ali su ruske snage gađale gradove širom Ukrajine.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade ljudi, milioni su raseljeni, uništeni su ukrajinski gradovi, a globalna ekonomija je uzdrmana.

Bonus video: