Putin: Ko napadne Rusiju nuklearnim oružjem, biće zbrisan sa lica zemlje

Ruski predsjednik rekao da će Moskva vjerovatno morati da postigne sporazum u vezi sa Ukrajinom u budućnosti, dodavši da se osjeća izdanim zbog raspada sporazuma iz Minska

35957 pregleda 29 komentar(a)
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2022. 22:00h
Liveblog
20:35h

Poslanici parlamenta Bugarske odobrili su danas slanje prvog paketa vojne pomoći te zemlje Ukrajini, poslije višemjesečnih političkih prepirki o tom pitanju.

Za slanje Ukrajini vojne pomoći čiji sadržaj nije objavljen, glasalo je 148 poslanika, protiv je bilo 46, a jedan uzdržan.

Bugarska je ranije pristala da popravlja ukrajinsku vojnu opremu u svojim fabrikama, ali je do danas odbijala da direktno šalje oružje Kijevu zbog protivljenja predsjednika države Rumena Radeva i političkih partija naklonjenih Moskvi.

Uz Mađarsku, Bugarska je jedina članica Evropske unije koja je prvobitno odbila da šalje oružje Ukrajini, suočenoj sa ruskom invazijom od 24. februara.

Lista oružja koje će Bugarska poslati Ukrajini i dalje je povjerljiva, a članovi vlade su uoči glasanja rekli novinarima da paket uključuje malokalibarsko oružje i municiju.

Bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov kazao je da je pomoć "u potpunosti usklađena sa prioritetima Ukrajine", ali je dodao da Bugarska neće dostaviti Kijevu ni raketne sisteme S-300 ni borbene avione MiG-29.

Poslanici su danas takođe ratifikovali sporazum ministarstava odbrane Bugarske i Ukrajine o transferu naoružanja, opreme i municije, koji uključuje obuku do 60 ljekara, pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

18:03h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi bilo koja država, koja se usudi da napadne Rusiju nuklearnim oružjem, bila "zbrisana sa lica zemlje", prenio je Rojters.

Putin je rekao da Rusija nema uredbu da prva pokrene preventivan nuklearni napad, za razliku od SAD, ali da rusko napredno hipersonično oružje garantuje Rusiji da može da odgovori silovito, ukoliko ikada dođe u opasnost.

18:03h

Ukrajinska agencija za atomsku energiju Energoatom optužila je ruske snage za otmicu dvojice zaposlenih u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugu Ukrajine, dok je treći priveden, javlja Rojters.

18:01h

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva vjerovatno morati da postigne sporazum u vezi sa Ukrajinom u budućnosti, dodavši da se osjeća izdanim zbog raspada sporazuma iz Minska.

Putin je rekao da su Njemačka i Francuska, koje su 2014. i 2015. posredovale u postizanju sporazuma o prekidu vatre u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku između Ukrajine i proruskih snaga u istočnoj Ukrajini - izdale Rusiju i da sada zasipaju Ukrajinu oružjem.

18:00h

Američka košarkaška zvijezda Britni Grajner sletjela je u SAD u poslije 10 mjeseci boravka u ruskom zatvoru koji se završio dogovorom Vašingtona i Moskve o razmjeni zatvorenika, prenosi Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je moguće da će biti još razmjena zatvorenika između Rusije i SAD.

SAD i Rusija juče su razmijenili američku košarkašicu Britni Grajner i ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Na pitanje novinara da li je moguća razmjena još zatvorenika, ruski predsjednik je rekao da je "sve moguće".

"Ne odbijamo da nastavimo sa ovim u budućnosti", dodao je on.

Uprkos pregovorima o razmjeni za košarkaške zvijezde, najistaknutije Amerikanke u zatvoru u inostranstvu, SAD nisu uspjele da izvojevaju slobodu za drugog Amerikanca, Pola Vilana. Pol Vilan, bivši američki vojnik uhapšen je u decembru 2018. u Rusiji i osuđen na 16 godina zatvora zbog špijunaže koju je on negirao.

Ruski trgovac oružjem Viktor Anatoljevič Bout poznat je u inostranstvu kao "Trgovac smrću" koji je podsticao neke od najgorih sukoba na svijetu.

U Rusiji ga, međutim, vide kao biznismena koji je nepravedno zatvoren tokom "pretjerano agresivne iznenadne američke operacije" hapšenja.

Dan nakon što se vratio u svoju domovinu nakon 14 godina provedenih u američkom zatvoru, rekao je da Zapad želi da uništi Rusiju i da je jedva zadržao emocije kada je oslobođen.

17:57h

Ruskog opozicionog političara Ilju Jašina sud je osudio na osam i po godina zatvora pod optužbom za širenje "lažnih informacija" o vojsci.

Jašinu je suđeno zbog video-snimka na Jutjubu objavljenom u aprilu u kojem je komentarisao dokaze koje su zapadni novinari otkrili o navodnim ruskim zvjerstvima u Buči, u blizini Kijeva, i doveo u sumnju zvaničnu verziju Moskve da su takvi izveštaji izmišljeni kao "provokacija" protiv Rusije, prenosi Rojters.

Rusija je usvojila novi zakon nakon što je 24. februara počeo rat u Ukrajini koji predviđa zatvorske kazne do 15 godina za širenje lažnih informacija o vojsci.

U svojoj završnoj izjavi sudu ranije ove nedjelje, Jašin se direktno obratio predsjedniku Vladimiru Putinu, opisujući ga kao "osobu odgovornu za ovaj pokolj" i zamolivši ga da "zaustavi ovo ludilo".

"Gledajući posljedice ovog monstruoznog rata, vjerovatno i sami shvatate kakvu ste tešku grešku počinili 24. februara. Naša vojska se ne dočekuje sa cvijećem. Nazivaju nas okupatorima. Riječi "smrt" i "uništenje" ' sada su čvrsto povezane sa vašim imenom", dodao je Jašin.

12:12h

Predstavnici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država sastaće se u Istanbulu, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

U izvještaju se navodi da će dvije strane razgovarati o nizu "teških pitanja" uključujući vize, nivo osoblja u ambasadama, rad institucija i agencija obje strane u inostranstvu i druga još neodređena pitanja, prenosi Rojters.

09:34h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je želja Zapada da zadrži dominaciju na svjetskoj sceni kriva za povećanje rizika od potencijalnog sukoba, prenio je Rojters.

07:36h

Sjedinjene Američke Države će poslati novih 275 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući velike količine municije i visokotehnoloških sistema, rekli su za Asošiejted pres (AP) američki zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni, prenio je Kijev Independent.

Zvaničnici su rekli da najnoviji paket pomoći uključuje 80.000 komada municije za haubice i neotkrivenu količinu municije za raketni sistem visoke pokretljivosti, poznat kao HIMARS.

07:33h

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom protekla 24 sata gađala 11 područja na kojima su koncentrisane ruske snage, njihovo naoružanje i vojne opreme, prenosi Kijev Independent.

Generalštab Ukrajine je takođe potvrdio da je ukrajinska vojska dan ranije granatirala ruske koncentracione oblasti u nekoliko mjesta u Zaporoškoj oblasti, a tom prilikom je povrijeđeno 240 ruskih vojnika.

07:32h

Dvjesta osamdeset deveti je dan rata u Ukrajini - šta se dešavalo juče pročitajte OVDJE.

Bonus video: