Ukrajinske vlasti: tri osobe poginule u bombardovanju Hersona

Rat u Ukrajini - 340. dan

17590 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz Donjecke oblasti nakon posljednjih ruskih napada, Foto: Reuters
Detalj iz Donjecke oblasti nakon posljednjih ruskih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2023. 22:39h
Završeno
18:33h

U ruskom bombardovanju jednog naselja u gradu Hersonu, na jugu Ukrajine, danas su poginule tri osobe, saopštile su lokalne vlasti.

U oblasti pod ruskom kontrolom u susjednom regionu Zaporožja, takođe na jugu Ukrajine, vlasti koje je postavila Moskva, saopštile su da su četiri osobe poginule u napadu ukrajinskih snaga na željeznički most.

Front na jugu Ukrajine, gdje je ruska vojska morala da napusti Herson u novembru, u posljednje vrijeme je mnogo mirniji od fronta u istočnom dijelu zemlje, gdje se vode žestoke borbe. Međutim, napadi na jugu nisu prestajali, a nedavno su nastavljeni sukobi na području Zaporožja.

"Neprijateljska artiljerija je pogodila stambena područja grada", saopštila je regionalna uprava na društvenim mrežama i dodala da su pogođene bolnica, škola, autobuska stanica, pošta, banka i stambene zgrade.

U tim napadima su poginule tri osobe, a šestoro je ranjeno, među kojima je jedna medicinska sestra.

Šef proruske administracije koju je Moskva postavila u Zaporožju, Jevgenij Balicki, optužio je Ukrajinu da je američkim višecjevnim raketnim bacačima "Himars" napala željeznički most gdje su četiri osobe poginule, a pet je ranjeno.

18:17h

Zvaničnici u pojedinim zapadnim prijestonicama strahuju da Kremlj može da dominira u bilo kom dugotrajnom ratu gdje bi se oslanjao na iscrpljivanje protivnika.

14:55h

Vojna uprava Hersonske oblasti saopštila je da su ruske trupe granatirale stambena naselja u Hersonu i da je stradalao i ranjeno mnogo civila, objavio je Kijev Independent.

Ministarstvo zdravlja Ukrajine dodalo je pogođena bolnica u tom grafu kojeg je nedavno Ukrajina oslobodila.

U napadu na bolnicu povrijeđena je medicinska sestra.

13:11h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin otvoren je za kontakte sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, iako nije zakazao telefonski razgovor sa njim, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju RIA Novosti, prenosi Rojters.

"Za sada nema dogovorenih razgovora (sa Šolcom), ali Putin je bio i ostaje otvoren za kontakte", rekao je Peskov.

Šolc je za berlinski dnevnik "Tagesšpigel" rekao da će ponovo razgovarati sa Putinom - zato što je neophodno govoriti.

On je dodao da je na Putinu odgovornost da povuče trupe iz Ukrajine kako bi okončao ovaj užasni, besmisleni rat koji je već koštao stotine hiljada života.

Nemačka je prošle sedmice saopštila da će poslati 14 svojih tenkova "Leopard 2" Kijevu i takođe odobriti isporuke "Leoparda" od strane savezničkih evropskih zemalja.

13:07h

Ukrajinska vojska saopštila je da su njene snage odbile napad u oblasti Blahodatne u istočnom dijelu Donjecke oblasti, dok je ruska privatna vojna grupa "Vagner" saopštila da je preuzela kontrolu nad selom u toj oblasti, prenosi Rojters.

Ukrajinske snage su dodale i da su odbile ruske napade u oblastima 13 drugih naselja u Donjeckoj oblasti.

13:06h

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 340. dan - šta se dešavalo juče na istoku Evrope možete pogledati OVDJE.

Bonus video: