Borelj: Najlakši način za okončanje rata je da Putin povuče vojsku

Rat u Ukrajini - 343. dan

30958 pregleda 29 komentar(a)
Detalj ukrajinskih vježbi kod Harkova, Foto: Reuters
Detalj ukrajinskih vježbi kod Harkova, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2023. 21:21h
Završeno
21:15h

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je najlakši način da se okonča rat i patnje koje on izaziva jeste da ruski redsjednik Vladimir Putin povuče vojnike i zaustavi napad na Ukrajinu, ali da su se svi oni koji su pokušali da pregovaraju sa njim "vratili praznih ruku".

Visoki predstavnik EU je u blogu na sajtu Evropske službe za spoljne poslove napisao da će „Evropljani uvijek ostati otvoreni za svakoga ko je ozbiljan u potrazi za rješenjem putem pregovora“ i da je to ključna tačka na kojoj će nastaviti da insistira.

„Ono što Rusija naziva specijalnom vojnom operacijom nije ništa manje nego potpuna invazija suverene zemlje. Rusija ubija ukrajinske civile, uništava domove, bolnice i elektrane. To što se dešava u Ukrajini je očigledno kršenje Povelje UN i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“ napisao je on.

Borelj je napisao da je prošle nedjelje putovao u region južne Afrike kako bi učestvovao u ministarskom dijalogu EU-Južna Afrika i održao bilateralne sastanke u Južnoj Africi i Bocvani, ali i da je ruska invazija na Ukrajinu bila je visoko na dnevnom redu.

„Južna Afrika je izgledala kao da se slaže sa stavovima Rusije kada je njen šef diplomatije Sergej Lavrov posjetio zemlju ponavljajući laži da je rat odbrana od rusofobske i fašističke Ukrajine i da se Evropa i njeni partneri zalažu za vojno rješenje, sprečavajući diplomatske napore“, rekao je on.

Borelj je dodao da ruski rat predstavlja prijetnju za Evropu koliko i za Afriku i druge je, iako se dešava na evropskom tlu, utiče na cijeli svijet izazivajući prehrambenu krizu koja pogađa milione ljudi i da je Lavrovljeva posjeta dio napora Rusije da izbjegne međunarodnu izolaciju i proširi svoj uticaj u Africi.

„EU ne traži od Južne Afrike ili bilo kog od naših partnera da jednostavno izaberu stranu između Rusije i Zapada. Ono što tražimo od Južne Afrike i svih zemalja jeste da stanu na stranu principa i vrijednosti Povelje UN i međunarodnog prava“, napisao je Borelj.

20:24h

Nastavljaju se žestoke borbe na istoku Ukrajine, gdje ruske trupe pokušavaju da zauzmu zemlju u blizini strateški važnog grada Limana, izjavila je u zamjenica ministra odbrane Hana Maljar.

Kako prenosi Rojters ona je na Telegramu rekla da uprkos velikim gubicima Rusi takođe nastavljaju sa ofanzivom u blizini gradova Bahmut i Avdijevka.

19:59h

Velika Britanija nije donijela "čvrstu odluku" da ne pošalje svoje borbene avione u Ukrajinu, ali ne misli da je to pravi pristup u ovom trenutku, rekao je ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

17:43h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je svom Ministarstvu odbrane da mora da zaustavi ukrajinsko granatiranje ruskih regiona, objavila je agencija RIA Novosti, a prenosi Rojters.

On je na sjednici vlade rekao da granatiranje ruskih regiona iz Ukrajine ne smije da bude dozvoljeno.

17:39h

Kolomojski je u izbornoj kampanji 2019. godine podržao Zelenskog, a njegov televizijski kanal je emitovao seriju "Sluga naroda", u kojoj je Zelenski glumio predsjednika.

11:18h

Kremlj je saopštio da će rakete većeg dometa, koje su kako se izvještava uključene u predstojeći paket vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini, "eskalirati" sukob ali ne i promijeniti njegov kurs.

To je poručio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je kazao novinarima i da nema planova da ruski predsjednik Vladimir Putin razgovara sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenosi Rojters.

Očekuje se da će američki paket vojne pomoći vrijedan 2,2 milijarde dolara, po prvi put uključiti rakete većeg dometa, kazala su Rojtersu dva američka zvaničnika obavještena o tom pitanju.

11:07h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je "radikalno racionalan" lider koji se kladi na to da će se zapadne zemlje umoriti u podršci Ukrajini i pristati na pregovore kako bi se konflikt okončao na način koji će biti povoljan za njegovu zemlju, izjavio je za portal Politiko bivši francuski predsjednik Fransoa Oland.

"On ima svoje rezonovanje i u tom okviru je spreman da upotrebi silu. On je u stanju da razumije samo dinamiku (moći) koju smo u stanju da postavimo protiv njega", objasnio je Oland, a prenosi N1.

Oland je dodao da će Putin nastojati da "konsoliduje svoje dobitke kako bi stabilizovao konflikt, nadajući se da će se javno mnjenje umoriti i da će Evropljani strahovati od eskalacije kako bi u toj fazi dobio šanse za pregovore".

"Za razliku od vremena kada sam bio na vlasti i kada su Pariz i Berlin vodili pregovore sa Putinom, ovog puta će posao posredovanja vjerovatno pasti na Tursku ili Kinu, što nikoga neće umiriti", kazao je Oland.

10:02h

Japan se sprema da bude domaćin onlajn samita Grupe sedam (G7), posvećenog godišnjici ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, izvijestila je novinska agencija Kjodo, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, prenosi Rojters.

09:53h

Ruske snage okružuju Bahmut i bore se da preuzmu kontrolu nad auto-putem koji povezuje grad sa obližnjim gradom Časiv Jar, saopštio je zvaničnik kojeg je postavila Rusija u istočnoj Ukrajini.

"Bahmut je sada operativno opkoljen, naše snage zatvaraju obruč oko grada", rekao je Jan Gagin, pomoćnik visokog ruskog zvaničnika Denisa Pušilina, prenosi Rojters.

"Borbe za kontrolu nad auto-putem Časiv Jar - Bahmut su sada u toku", rekao je Gagin na državnoj televiziji.

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad nekoliko lokacija u okolini Bahmuta, grada oko kojeg su su njene trupe i plaćenici grupe Vagner mjesecima bili zaključani u borbi protiv ukrajinskih snaga.

Bonus video: