Fon der Lajen u Kijevu: EU planira novi paket sankcija Moskvi do godišnjice ruske invazije

Rat u Ukrajini - 344. dan

35008 pregleda 29 komentar(a)
Kramatorsk, Foto: Reuters
Kramatorsk, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2023. 21:57h
Završeno
20:55h

"Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg rukovodstva"

16:50h

Naveo je da se Rusija ponovo suočava sa Njemačkom, pošto je kritikovao obećanje Berlina da će isporučiti tenkove "Leopard 2" za podršku Ukrajini na ratištu

13:27h

Evropska unija (EU) planira novi paket sankcija Moskvi do godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Do 24. februara, tačno godinu dana nakon početka invazije, imamo za cilj da uvedemo deseti paket sankcija", rekla je Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Postojeće sankcije "narušavaju rusku ekonomiju", rekla je Fon der Lajen u Kijevu, navodeći procjenu da je ograničavanje cijene ruske nafte Moskvu koštalo "oko 160 miliona eura dnevno".

Predsjednica Evropske komisije pohvalila je nedavne napore u borbi protiv korupcije u Ukrajini, što je ključno pitanje za buduće članstvo u EU za zemlju koja je u jeku rata protiv Rusije.

12:54h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na kaznene mjere Evropske unije protiv Rusije i saopštio da je o novom paketu sankcija EU razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Zelenski je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu, rekao da je brzina kampanje sankcija EU protiv Rusije "malo usporila" i da bi je trebalo pojačati.

10:03h

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sjednica Savjeta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) posvećena Ukrajini.

To je saopštila Vanesa Frejzer, stalna predstavnica Malte, države koja u februaru predsjedava Savjetu bezbjednosti, prenose agencije.

Prvi zamjenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je kazao da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rješavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja Kijevu.

"Nećemo propustiti godišnjicu potpisivanja Minskih sporazuma", dodao je ruski diplomata.

09:10h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da oružje većeg dometa koje Zapad šalje Kijevu, znači da će Rusija morati da potisne ukrajinske snage još dalje od svojih granica, kako bi se napravila bezbjedna tampon zona. 

U intervjuu na državnoj televiziji, Lavrov je poručio da svi žele da se sukob u Ukrajini okonča, ali da podrška Zapada Kijevu igra važnu ulogu u tome kako Rusija pristupa kampanji, prenosi Rojters.

08:30h

Rusija priprema novu veliku ofanzivu, najavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov i upozorio da bi ona mogla početi 24. februara.

Reznikov je rekao da je Moskva prikupila na hiljade vojnika i da bi mogla "pokušati nešto" kako bi obilježila godišnjicu početka invazije 2022. godine.

Tim napadom bi se obilježio i Dan branioca otadžbine Rusije 23. februara, kojim se slavi vojska.

Reznikov je kazao da je Moskva mobilisala oko 500 hiljada vojnika za potrebe ofanzive, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u septembru 2022. najavio opštu mobilizaciju oko 300 hiljada vojnika, za koju je rekao da je neophodna da bi se osigurao "teritorijalni integritet zemlje".

Reznikov smatra da bi stvarni broj regrutovanih i raspoređenih vojnika u Ukrajinu mogao biti daleko veći.

"Zvanično su najavili 300 hiljada, ali kada vidimo trupe na granicama, prema našim procjenama to je mnogo više", rekao je Reznikov.

07:37h

Spasilačke službe jutros su nastavile potragu za preživjelima u ruševinama stambene zgrade u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, poslije ruskog napada u kojem su stradale najmanje dvije osobe.

Napad je bio sinoć oko 21.45 po lokalnom vremenu.

Pogođeno je osam zgrada u centru Kramatorska, a jedna se potpuno urušila, saopštila je lokalna policija.

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko rekao je da su u napadu dvije osobe poginule i da je 21 ranjena. U prethodnom izvještaju bile su navedene tri žrtve napada.

Osmoro ranjenih je prebačeno u bolnice, a njih dvoje je u kritičnom stanju, dodao je Kirilenko.

Izmjena: 07:41h
07:35h

Najmanje dvije osobe su poginule kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Kramatorsku, na istoku Ukrajine, saopštile su sinoć regionalne vlasti.

"Prije dva sata ruski okupator je ispalio projektil na stambenu zgradu u centru grada", rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

Novinari AFP-a vidjeli su dva tijela kod ruševina čije je raščišćavanje u toku.

Bonus video: