Pentagon: Još jedna vojna pomoć Ukrajini vrijedna dvije milijarde dolara

Rat u Ukrajini - 345. dan

41381 pregleda 58 komentar(a)
Bahmut, Foto: Reuters
Bahmut, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2023. 21:24h
Liveblog
21:20h

Francuska i Italija su završile tehničke razgovore za zajedničku isporuku sistema PVO SAMP/T-MAMBA Ukrajini na proljeće 2023. godine, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

„Ovo će omogućiti Ukrajini da se odbrani od ruskih bespilotnih letjelica, raketa i avionskih napada, pokrivanjem značajnog dijela ukrajinske teritorije“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

20:07h

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je večeras da će Ukrajini uputiti vojnu pomoć vrijednu više od dvije milijarde dolara kako bi pomogli toj zemlji koja se bori protiv ruske invazije.

Pomoć uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, oklopna pješadijska vozila i municiju za sistem "himars", navodi se u saopštenju.

Pentagon je dodao da pomoć, takođe, uključuje rakete, kao i male bombe koje se bacaju sa zemlje.

Te bombe proizvode kompanije "Boing" i "Saab" i mogu da lete do 150 kilometara čime mogu da ugroze ruske vojne položaje iza prve linije fronta u Ukrajini.

Izmjena: 20:33h
19:00h

Dok su se u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima ponovo oglasile sirene za vazdušnu opasnost, u ukrajinskom glavnom gradu održan je sastanak čelnika EU sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 miliona eura.

Takođe, najavljeno je i da zemlje Unije planiraju obuku 30.000 ukrajinskih vojnika.

Na sastanku u Kijevu šefica Komisije rekla je i kako će u Hagu biti uspostavljen međunarodni centar za procesuiranje zločina u Ukrajini, prenosi Rojters.

Čelnici EU su pohvalili Ukrajina za „znatne napore“ u napretku prema članstvu, ali Kijev treba da sprovede više reformi, stoji u izjavi objavljenoj nakon samita u Kijevu.

„Vjerujem da Ukrajina zaslužuje da već ove godine počne pregovore o članstvu u EU. I zahvaljujem predsjednici Evropske komisije, njenim kolegama i našim prijateljima u EU na značajnoj podršci na putu integracija i zaštiti naše države i naroda“, rekao je Zelenski.

16:52h

Rojters navodi da je nije bilo neposrednih izvještaja o bilo kakvim ruskim vazdušnim udarima na Kijev dok se u posjeti Ukrajini nalaze najviši zvaničnici Evropske unije

Izmjena: 17:33h
15:38h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da će se Ukrajina boriti da zadrži grad Bahmut na istoku koliko god može, a pozvao je Zapad da isporuči oružje dugog dometa kako bi Kijevu pomogao da potisne ruske snage iz regiona Donbas.

"Niko neće izdati Bahmut. Borićemo se dok god možemo. Smatramo Bahmut našom tvrđavom", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu tokom susreta sa najvišim zvaničnicima Evropske unije.

"Ukrajina bi mogla da zadrži Bahmut i oslobodi okupirani Donbas ako dobije oružje dugog dometa", rekao je on.

Izmjena: 17:34h
12:50h

Kada je u junu delegacija Vlade Crne Gore posjetila Ukrajinu od domaćina je dobila preporuku da se tokom posjete Irpinu i Borodjanki, kao i prilikom obilaska ostalih porušenih zgrada u Kijevu, nosi maskirna odjeća

12:06h

Njemačka vlada je odobrila isporuku 88 starih tenkova "Leopard 1" Kijevu, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi Politiko.

Ovaj potez dalje signalizira preokret berlinske politike u pogledu tenkova za Ukrajinu - devet dana nakon što je kancelarija objavila da će poslati tenkove "Leopard 2" u Kijev kao dio evropske koalicije.

Izmjena: 17:35h
10:16h

Generalno tužilaštvo Ukrajine podnijelo je krivičnu prijavu protiv Jevgenija Prigožina, šefa privatne grupe Vagner u kojoj su angažvani plaćenici koji se bore na ruskoj strani, prenio je Ukrinform.

Prigožin je optužen za zadiranje u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine i za vođenje agresorskog rata protiv te zemlje, prenosi Rojters.

Izmjena: 17:36h
07:47h

Zapadni saveznici Ukrajine požuruju Međunarodni monetarni fond (MMF) da finalizuje planove za program kreditiranja vrijednog više milijardi dolara, prenosi Fajnenšel tajms.

Predstavnici MMF-a planiraju da se sretnu sa ukrajinskim zvaničnicima sredinom februara kako bi ubrzali razgovore o zajmu koji bi mogao da se kreće od 14 do 16 milijardi dolara, navodi se u izvještaju, u kome se citiraju zvaničnici upoznati sa razgovorima, kako prenosi Rojters.

Izmjena: 08:58h
07:20h

Rat u Ukrajini - 345. dan.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je njegova zemlja, koju je Rusija napala krajem februara 2022, zaslužuje da "ove godine" počne pregovore za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Mislim da Ukrajina zaslužuje ove godine da počne pregovore oko svog pristupanja Evropskoj uniji", rekao je Zelenski.

U Ukrajini, koja je zvanični kandidat za prijem u EU od juna 2022, juče je održan samit sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

Fon der Lajenova je po dolasku u Kijev juče zajedno sa svojim komesarima rekla da Ukrajina ima punu podršku Evropske unije.

"Dobro je vratiiti se u Kijev, moj četvrti put od početka invazije Rusije i ovog puta sa mojim timom komesara", napisala je ona na Tviteru. "Mi smo tu zajedno da pokažemo da EU stoji čvrsto uz Ukrajinu", dodala je ona.

Sa Fon der Lajenovom bio je i šef evropske diplomatije Žozep Borelj i oko 15 evropskih komesara koji treba da se sastanu sa kolegama iz ukrajinske vlade.

Evropska komisija je ovu posjetu ocijenila kao "snažan simbol" evropske podrške Ukrajini naspram neopravdane agresije Rusije.

Izmjena: 17:36h

Bonus video: