EU postigla dogovor o ograničenju cijena ruskih naftnih derivata

Prema evropskim diplomatama, dogovor uključuje gornju cijenu od 100 dolara po barelu za skuplje proizvode kao što je dizel, kao i 45 eura po barelu za manje rafinisane proizvode kao što je mazut

7537 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Rojters
Ilustracija, Foto: Rojters

Evropska unija (EU) postigla je danas dogovor o ograničenju cijena ruskih naftnih derivata, saopštilo je švedsko predsjedništvo EU, dva dana prije početka embarga EU na te proizvode koji se izvoze morem.

"Ambasadori EU danas su odobrili gornju granicu cijena ruskih naftnih derivata prije nego što to konačno usvoji Evropski savjet", saopštili su švedski zvaničnici i dodali da je to "važan dogovor koji je dio kontinuiranog odgovora EU i njenih partnera na ruski agresorski rat protiv Ukrajine".

Prema evropskim diplomatama, dogovor uključuje gornju cijenu od 100 dolara po barelu za skuplje proizvode kao što je dizel, kao i 45 eura po barelu za manje rafinisane proizvode kao što je mazut.

Taj dogovor je u skladu sa predlozima Evropske komisije.

Te cijene se odnose na ruske naftne derivate koji se transportuju brodovima EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas da treba nastaviti pritisak na Rusiju kako bi imala manje prihoda da finansira rat u Ukrajini.

Ona je dodala da u nedjelju stupa na snagu embargo na ruske naftne derivate koji se izvoze morem.

Bonus video: