Zelenski i Sunak saglasni da se ubrza pomoć Ukrajini; U Donjeckoj oblasti nastavljene borbe

Rat u Ukrajini - 346. dan

19074 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Donjecke oblasti, Foto: Reuters
Detalj iz Donjecke oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2023. 22:09h
Završeno
16:08h

Britanski premijer Riši Sunak razgovarao je a ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a dvojica lidera su se saglasila o važnosti da međunarodna zajednica ubrza pomoć Ukrajini.

"Sunak je rekao da je fokusiran na to da odbrambena vojna oprema Velike Britanije stigne do linije fronta što je brže moguće, kao i da je od vitalnog značaja da međunarodni partneri ubrzaju svoju pomoć Ukrajini kako bi pomogli da se iskoristi prilika za potiskivanje ruskih snaga unazad", navodi se u saopštenju Sunakove kancelarije, prenosi Rojters.

Zelenski rekao je da je razgovarao i o "daljoj ekspanziji sposobnosti" ukrajinske vojske, a zahvalio se Sunaku na početku obuke ukrajinskih posada na tenkovima "Čelendžer 2", čije je snabdijevanje Ukrajini Velika Britanija najavila u januaru.

14:50h

Sjedinjene Države uslišile zahtjev Kijeva da pošalju rakete dugog dometa koje mogu pogoditi duboko iza linija fronta, što će poremetiti ruske lance snabdijevanja.

Povezani članci

04. Februar 2023.

Oružje koje će primorati Ruse da odstupe

13:39h

Ozbiljna nezgoda na visokonaponskoj trafostanici u Odeškoj oblasti izazvala je hitne nestanke struje u glavnom gradu ovog ukrajinskog regiona Odesi, izjavio je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

On je rekao da je trafostanica ranije više puta oštećena ruskim raketnim udarima.

"Situacija je teška, razmjere nezgode su značajne, nemoguće je brzo obnoviti napajanje, posebno kritične infrastrukture", napisao je Šmihal na Telegramu.

13:37h

Ruske novinske agencije, pozivajući se na Ministarstvo odbrane te zemlje saopštile su 63 ruska ratna zarobljenika oslobođena kao rezultat složenog pregovaračkog procesa sa Ukrajinom, prenio je Rojters.

Istovremeno, Kijev Independent je objavio da se 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika vratilo u Ukrajinu u razmjeni zarobljenika sa Rusijom.

13:35h

Tokom ruskih napada preko noći u Donjeckoj oblasti su stradale dvije osobe - Torecku i Bahmutu, dok je ranjeno još 14 ljudi, saopštio je Pavlo Kirilenko, guverner te oblasti, prenosi Kijev Independent.

13:33h

Rat u Ukrajini ušao je u 346. dan - šta je obilježilo jučerašnji dan možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: