Gutereš: Izgledi za mir u Ukrajini se smanjuju

Rat u Ukrajini - 348. dan

20617 pregleda 24 komentar(a)
Vojnik jedinice Azov kod Bahmuta, Foto: Reuters
Vojnik jedinice Azov kod Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.02.2023. 21:57h
Završeno
21:49h

Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok vjerovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, izrazivši bojazan da svijet klizi u "rat većih razmjera".

"Bojim se da svijet ne ulazi u širi rat 'mjesečareći'. To radi širom otvorenih očiju," rekao je Gutereš na Generalnoj skupštini o prioritetima za ovu godinu, kako prenosi Rojters.

21:47h

Ruski državni Istražni komitet saopštio je da ispituje da je ukrajinska vojska navodno upotrijebila hemijsko oružje u blizini gradova Soledara i Bahmuta u Ukrajini.

Rojters prenosi da Ministarstvo odbrane Ukrajine nije odmah odgovorilo na pitanje o tim navodima.

Istražni komitet saopštio je da je samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) izvijestila o upotrebi hemijskog oružja iz ukrajinskih dronova na dvije lokacije.

Iz DNR navode da se ruskom vojnicima pogoršalo zdravlje i da imaju karakteristične simptome trovanja.

Rusija je ranije upozoravala na mogućnost da Ukrajina može da upotrijebi nekonvencionalno oružje, uključujući biološko oružje i "prljavu" bombu.

17:10h

Osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin objavio je snimak sebe u kokpitu vojnog aviona, pri čemu je izazvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na vazdušni duel.

Kako prenosi Rojters, snimak je objavila Prigožinova pres služba, koja je rekla da je snimljen u bombarderu Su-24 kojim je upravljao Vagner

"Volodimir Oleksandrovič (Zelenski), sletjeli smo. Bombardovali smo Bahmut", rekao je Prigožin u kratkom videu.

"Sjutra ću letjeti avionom MiG -29. Ako želite, hajde da se nađemo na nebu. Ako pobijedite, zauzmite Bahmut. Ako ne, mi ćemo napredovati do rijeke Dnjepar".

Sjedinjene Američke Države su prošli mjesec najavile nove sankcije protiv Vagnera, kazavši da je riječ o međunarodnoj kriminalnoj organizaciji.

15:01h

Ruske snage nastavljaju napade u Donbasu na istoku Ukrajine gdje Moskva prikuplja dodatne borbene snage za očekivanu ofanzivu narednih nedjelja, rekli su danas ukrajinski zvaničnici.

Borbe koje traju nedjeljama, nastavljene su i danas oko grada Bahmuta i obližnjih gradova Soledar i Uledar, saopšteno je iz kabineta ukrajinskog predsjednika. 

"Borbe u tom regionu se zaoštravaju", rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko u televizijskoj izjavi, dodajući da Rusi uvode nove jedinice u borbe i uništavaju ukrajinske gradove i sela.

Guverner Luganska Sergej Gajdaj rekao je da je manje artiljerijskih napada u toj oblasti jer "Rusi štede municiju za ofanzivu velikih razmjera".

Vojni analitičari kažu da ruske snage možda provjeravaju ukrajinsku odbranu tražeći slabe taćke ili možda prave prividni napad dok se pripremaju za glavni udar kroz južnu Ukrajinu.

14:48h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njihove snage preuzele kontrolu nad Mikolajivkom, malim selom u istočnom ukrajinskom regionu Donjecku, prenosi Rojters. 

Sudbina ministra odbrane Ukrajine Aleksija Reznikova ostaje nepoznata, nakon što je juče saopšteno da će biti smijenjen.

Šef dijela stranke ukrajinskog predsjednika David Arakamija je juče kazao da će novi ministar odbrane biti Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne agencije GUR.

Ipak danas, Arakamija je u parlamentu kazao da neće biti kadrovskih promjena u sektoru odbrane.

Bonus video: