Njemački ministar odbrane: Tenkovi bi u Ukrajinu mogli stići već u martu ili aprilu

Rat u Ukraijini - 350. dan

37598 pregleda 39 komentar(a)
Detalj iz Donjecka, Foto: Reuters
Detalj iz Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2023. 22:00h
Završeno
21:56h

Francuski predsjednik Emanuel Makron se „promijenio“ otkako su izjave koje je dao o Rusiji iznervirale Ukrajinu, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu francuskom listu uoči posjete Parizu.

„Mislim da se promijenio, i ovaj put se zaista promijenio“, rekao je Zelenski za list Figaro, na pitanje da li se Makron promijenio otkako ga je iznervirao svojim komentarima o potrebi da se izbjegne „ponižavanje“ Rusije.

„Na kraju krajeva, on je taj koji je otvorio put za isporuku tenkova. A takođe je podržao članstvo Ukrajine u EU. Mislim da je to bio pravi signal“, rekao je Zelenski.

Makron je u junu prošle godine rekao da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena kako bi se diplomatsko rješenje moglo naći kada prestanu borbe u Ukrajini.

17:24h

Francuski predsjednik Emanuel Makron biće domaćin sastanka sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u Parizu.

To je saopšteno iz predsjedništva Francuske, dok se sastanak se očekuje večeras, prenosi Rojters.

17:17h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražiće na sjutrašnjem samitu lidera Evropske unije više oružja za borbu protiv Rusije i ponoviti svoje nastojanje za pridruživanje Uniji, saopštio je visoki ukrajinski zvaničnik.

Zelenski je posjetio Veliku Britaniju, a očekuje se da će se pojaviti i sjutra na samitu EU u Briselu, prenosi Rojters.

"Predsjednik putuje da dobije rezultate", rekao je ukrajinski zvaničnik. "On je danas na stranom putovanju. Prije svega, glavni cilj je oružje... Potrebna nam je podrška Evropskog savjeta da bismo ubrzali isporuke naoružanja Ukrajini", kazao je on.

Zvaničnik koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je Kijevu potrebna artiljerija velikog dometa i više vrsta municije, kao i borbeni tenkovi i borbeni avioni.

17:09h

Zapadni partneri mogli bi da isporuče prvi bataljon borbenih tenkova Leopard 2 Ukrajini u prva tri ili četiri mjeseca ove godine, kazao je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus u srijedu tokom posjete Varšavi.

"Mogli bismo da isporučimo najmanje jedan bataljon u prva četiri mjeseca ove godine – možda tri mjeseca – i onda, naravno, moramo da nastavimo što je brže moguće", rekao je Pistorijus i dodao da će bataljon imati oko 31 tenk, prenosi Rojters.

Gotovo godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, Poljska i Njemačka su ujedinjene u svojoj odgovornosti da podrže Kijev rekao je Pistorijus, dodajući da će se dvije zemlje sljedeće nedjelje sastati sa partnerima koji bi mogli da isporuče tenkove Leopard 2.

14:49h

Zelenski je pred britanskim poslanicima dodao da bi svijet tako pomogao svojim snagama da pobijede Rusiju.

13:23h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage te zemlje uništile radionicu dronova u Harkovu na sjeveroistoku Ukrajine, prenosi Rojters.

"Uništene su radionice (koje pripadaju) kompaniji vazduhoplovne industrije u Harkovu gdje su unapređivane bespilotne letjelice i lutajuća municija"“, saopštilo je ministarstvo odbrane, a objavila ruska državna novinska agencija RIA.

Rojters navodi da nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri tvrdnju Rusije.

13:21h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski nalazi se u posjeti Velikoj Britaniji.

12:15h

Iz Kijeva su ponovili da očekuju da će Moskva proširiti ofanzivu u Ukrajini velikim pritiskom, jer se se približava prva godišnjica invazije 24. februara

"Oni moraju da imaju šta da pokažu pred svojim narodom i imaju veliku želju da urade nešto veliko, kako oni to vide, do ovog datuma", rekao je šef ukrajinske nacionalne bezbjednosti Aleksij Danilov u intervjuu Rojtersu.

On predviđa da će Rusija, koja se u posljednje vrijeme fokusirala na region Donjecka na istoku, pokušati nove napade na Harkov sjeverno ili Zaporožje južno.

"Koliko će oni biti uspješni zavisiće od nas", naglasio je Danilov..

11:39h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden je ponovio osudu ruske invazije na Ukrajinu i pohvalio američku podršku vladi u Kijevu.

"Zajedno smo uradili ono što Amerika uvijek radi najbolje. Vodili smo. Ujedinili smo NATO. Izgradili smo globalnu koaliciju", rekao je Bajden, obećavajući da će biti uz Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

Američki Kongres je do sada odobrio više od 100 milijardi dolara vojne i drugih pomoći Ukrajini i partnerskim nacijama, prenosi Rojters.

Izmjena: 12:21h
11:21h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je na putu u London kako bi se sastao sa premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, i obratio se parlamentu i pozvao Zapad da isporuči više oružja kako bi uspješno protjerali ruske snage.

Kako prenosi Rojters, Zelenskom je put u London tek druga međunarodna posjeta otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, motivisana dijelom Sunakovim obećanjem da će proširiti obuku ukrajinskih trupa i na pilote borbenih aviona i marince.

Britanci su saopštili da će obuka osigurati ukrajinskim pilotima da budu u stanju da upravljaju "sofisticiranim borbenim avionima standarda NATO -a u budućnosti".

Rusija je saopštila da je rad na deblokadi ruskog izvoza žita preko Crnog Mora i tog sporazuma nezadovoljavajući, optužujući Evropsku uniju da nije ispunila svoja obećanja, prenijela je agencija TASS.

Komentari, koje je dao zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško, odnose se na sporazum Moskve i Kijeva uz posredovanje Ujedinjenih nacija koji je imao za cilj da oslobodi izvoz žitarica koji je u crnomorskim lukama zaustavljen ratom u Ukrajini.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle godine da su Rusija i svijet u razvoju "prevareni" ukrajinskim sporazumom o izvozu žitarica, obećavajući da će revidirati njegove uslove kako bi ograničili zemlje koje mogu da primaju pošiljke.

Bonus video: