Zelenski: Nekoliko lidera EU spremno da Kijevu obezbijede avione za pomoć u borbi protiv ruske invazije

Rat u Ukraijini - 351. dan

37150 pregleda 35 komentar(a)
Detalj iz Luganske oblasti, Foto: Reuters
Detalj iz Luganske oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2023. 22:35h
Završeno
20:28h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je nekoliko lidera Evropske unije spremno da Kijevu obezbijede avione za pomoć u borbi protiv ruske invazije.

Govoreći tokom svog prvog ličnog sastanka sa svih 27 nacionalnih lidera unije kojoj Ukrajina želi da se pridruži, Zelenski nije rekao ko bi mogao da obezbijedi avione, dodajući da su neki dogovori još u toku, dok drugi ne mogu da budu objavljeni.

Dok je rekao da se „slobodna Evropa ne može zamisliti bez slobodne Ukrajine“, i uprkos svim ovacijama koje je dobio tokom posjete Briselu, Zelenski je čuo od šefa Evropskog savjeta Šarla Mišela da će put ka članstvu u EU biti dug i težak.

Zemlje EU isporučile su Ukrajini velike količine oružja tokom prošle godine i postale su sve ugodnije sa slanjem teškog naoružanja kao što su borbeni tenkovi.

Ali tek treba da se obavežu – barem javno – na slanje borbenih aviona i raketa većeg dometa, navodeći kao razlog zabrinutost zbog potencijalne eskalacije sukoba na rusku teritoriju.

„Evropa će biti uz nas do naše pobjede. Čuo sam od brojnih evropskih lidera... o spremnosti da nam daju neophodno oružje i podršku, uključujući i avione“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Briselu.

On nije precizirao, ali je rekao da će više biti odlučeno na bilateralnim sastancima sa nekim od lidera kasnije tokom dana.

Zelenski je poručio liderima EU da se Rusija bori ne samo protiv Ukrajine, već i protiv „slobodne i ujedinjene“ Evrope. Kao primjer, rekao je da je Ukrajina nedavno otkrila ruski obavještajni plan „za uništenje Moldavije“, koji je podijelio sa predsjednikom zemlje.

Zelenski nije iznio dalje detalje. Služba za informisanje i bezbjednost Moldavije saopštila je da je od Ukrajine dobila informacije o pokušajima destabilizacije zemlje, bivše sovjetske republike poput Rusije i Ukrajine, ali nije mogla da otkrije detalje.

Pošto EU priprema 10. paket sankcija Rusiji za 24. februar godišnjice početka rata, Zelenski je zatražio od bloka da obuzda izvoz tehnologije u Rusiju kako bi obuzdala sposobnost Moskve da proizvodi rakete za rat.

EU takođe traži načine da iskoristi ruski novac koji je već zamrznut na njenom tlu za finansiranje obnove Ukrajine iz rata, iako ostaju velike pravne zabrinutosti.

"Ispravno je da se ta sredstva koriste za obnovu Ukrajine“, rekao je Mišel.

13:59h

"Potencijal za širenje domaćeg poslovanja kolosalan, Rusija nije izgubila zbog odlaska stranih kompanija"

11:36h

Dodao je kako vjeruje da će se njegova zemlja pridružiti Evropskoj uniji nakon što izađe kao pobjednik iz rata sa Rusijom.

11:02h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Brisle gdje se susreo sa vodećim ljudima zemalja Evropske unije.

Kako navodi N1 Hrvatska, Evropski parlament je Zelenskog pozdravio ogromnim aplauzom.

10:44h

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnoviji izveštaj o ratu u Ukrajini u kom navodi da su Rusi počeli veliku ofanzivu.

Kako prenosi N1 Hrvatska, ISW piše da su ruske snage ponovo preuzele inicijativu u Ukrajini i započele sljedeću veliku ofanzivu u Luganskoj oblasti.

"Tempo ruskih operacija duž linije Svatove-Kremina u zapadnoj oblasti Lugansk značajno se povećao tokom prošle nedjelje, a ruski izvori naširoko izvještavaju da konvencionalne ruske trupe napadaju ukrajinske odbrambene linije i neznatno napreduju duž granice Harkovsko-Luganske oblasti, posebno sjeverozapadno od Svatova u blizini Kupjanska i zapadno od Kremine", navodi Institut za rat u najnovijem izvještaju.

Dodatno se čini, navodi ISW, da je rusko vojno zapovjedništvo u potpunosti angažovalo elemente nekoliko konvencionalnih divizija u odlučujućim ofanzivnim operacijama duž linije Svatove-Kremina, kao što je ISW ranije izvijestio.

Izmjena: 17:09h
10:41h

Rat u Ukrajini ušao je u 351. dan - šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: