Rusija odlikovala pilote koji su učestvovali u obaranju američkog drona

Ministar odbrane Sergej Šojgu pohvalio je danas pilote što su sprečili da dron leti u oblast koju je Moskva zabranila za letove u skladu sa međunarodnim normama

3702 pregleda 10 komentar(a)
Šojgu (Ilustracija), Foto: REUTERS
Šojgu (Ilustracija), Foto: REUTERS

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je danas vojnim pilotima nagrade za sprečavanje američkog drona da uđe u područje vojnog sukoba u Ukrajini.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je na Telegramu da je Šojgu državne nagrade uručio pilotima aviona Su-27 koji su sprečili da bespilotna letjelica MQ-9 Riper uđe u zonu zabranjenog leta koju je Moskva uspostavila u oblasti u blizini Krima tokom borbi u Ukrajini.

Ministar odbrane Sergej Šojgu pohvalio je danas pilote što su sprečili da dron leti u oblast koju je Moskva zabranila za letove "u skladu sa međunarodnim normama".

SAD i Rusija izdale su različita saopštenja o tome šta se dogodilo na nebu iznad Crnog mora. Američka vojska tvrdi da je ruski avion prilikom presretanja udario u elisu drona, nakon čega se dron srušio u međunarodne vode Crnog mora.

SAD su objavile deklasifikovani snimak u boji u trajanju od 42 sekunde na kojem se pomoću kamere samog drona vidi kako se ruski borbeni avion Su-27 približava repu američkog drona i ispušta gorivo, a zatim udara u njegov propeler.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da ruski avion nije imao kontakt sa dronom, da nije koristio oružje i da se dron srušio zbog "oštrog manevrisanja" američkog operatera koji je njime upravljao.

Bonus video: