Putin iznenađujuće posjetio Mariupolj, okupirani grad na teritoriji Ukrajine

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, prenijele su ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka rata

40978 pregleda 57 komentar(a)
Zamjenik premijera Rusije Marat Husnulin i Putin u pozorištu u Mariupolju, Foto: Beta/AP
Zamjenik premijera Rusije Marat Husnulin i Putin u pozorištu u Mariupolju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.03.2023. 10:58h

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenađujuće je posjetio Mariupolj što je bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinskog regiona Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, prenijio je Rojters pisanje ruskih državnih medija.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluostrva, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika.

Mariupolj, koji je u maju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela da zauzme Kijev i potom se usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, prenijele su ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima, prenosi Rojters pisanje ruskih medija.

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina, optuživši ga za ratni zločin deportacije stotina djece iz Ukrajine, što je simboličan potez koji dodatno izolovao ruskog čelnika.

Mariupolj se nalazi u regionu Donjeck, jednom od četiri regiona u kojima je Putin u septembru proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nelegitimnim. Donjeck, zajedno sa Luganjskom, čini većinu industrijalizovanog dijela Ukrajine.

Ruski mediji objavili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim komandantom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

Bonus video: