Rusko ministarstvo odbrane: Naš avion presreo iznad Baltika dva američka strateška bombardera

Rat u Ukrajini - 389. dan

50248 pregleda 22 komentar(a)
Vozilo sa kineskom delegacijom u Rusiji, Foto: Reuters
Vozilo sa kineskom delegacijom u Rusiji, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2023. 21:47h
Završeno
21:12h

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski borbeni avion SU-35 presreo iznad Baltičkog mora dva američka strateška bombardera.

U saopštenju, koje je prenijela agencija Rojters, se navodi da su bombarderi SAD poletjeli u pravcu ruske granice, ali da su potom napustili prostor.

"Radarski objekti snaga PVO Zapadnog vojnog okruga na dežurstvu iznad Baltičkog mora su 20. marta detektovali dva vazdušna cilja koja lete u pravcu državne granice Ruske Federacije", saopštilo je rusko ministarstvo na Telegramu.

Navedeno je da su ciljevi identifikovani kao strateški bombarderi B52H američkog vazduhoplovstva.

Rečeno je da se borbeni avion SU-35 podigao u vazduh kako bi spriječio narušavanje državne granice i dodaje da se "nakon što se strani vojni avion udaljio od državne granice Ruske Federacije, ruski lovac vratio na aerodrom svoje baze".

14:46h

Članice Evropske unije postigle su dogovor o zajedničkom slanju municije za Ukrajinu, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus na marginama sastanka EU u Briselu.

"Danas ćemo potpisati odgovarajuća dokumenta", rekao je on novinarima, dodajući da će Njemačka takođe otvoriti svoje nacionalne okvirne ugovore sa odbrambenom industrijom drugim partnerima, jer je brzina od suštinskog značaja u snabdijevanju Kijeva.

"Naš cilj mora da bude da isporučimo značajnu količinu municije u Ukrajinu pre kraja ove godine", kazao je Pistorijus, prenosi Rojters.

13:31h

Kijev očekuje da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju da okonča rat u Ukrajini, saopštio je portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Ukrajina pomno prati posjetu kineskog predsjednika Rusiji", rekao je Nikolenko u izjavi Rojtersu ubrzo nakon što je kineski lider Si Đinping stigao u Moskvu na razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom

"Očekujemo da će Peking iskoristiti svoj uticaj na Moskvu da stavi tačku na agresivni rat protiv Ukrajine", kazao je Nikolenko, prenosi Rojters.

Očekivalo se da će Si pojačati ulogu Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu nakon objavljivanja plana od 12 tačaka. Kijev kaže da mir mora uključivati potpuno povlačenje ruskih trupa i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

"Spremni smo da se uključimo u bliži dijalog sa Kinom kako bismo obnovili mir u Ukrajini u skladu sa principima sadržanim u Povelji UN i najnovijoj rezoluciji Generalne skupštine UN -a o ovom pitanju", rekao je Nikolenko.

12:44h

Ruski istražni komitet saopštio je su otvorili krivični postupak protiv tužioca i sudija Međunarodnog krivičnog suda.

Za taj potez su se odlučili zbog naloga tog suda, kojim se traži hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za ratne zločine, prenosi Rojters.

12:19h

Kineski predsjednik Si Đinping, koji je stigao u Moskvu, rekao je da od trodnevne posjete očekuje novi podsticaj rusko-kineskim odnosima i da je Kina spremna da zajedno sa Rusijom brani svjetski poredak zasnovan na međunarodnom pravu, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS, kako navodi Rojters.

Si će biti prvi državni lider koji će se sresti s Putinom otkako je Međunarodni krivični sud prošle sedmice izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika.

10:25h

Kremlj je u ponedjeljak saopštio da je odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina znak "jasnog neprijateljstva“ koje postoji prema Rusiji i prema Putinu lično.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da Rusija reaguje "mirno" i da nastavlja svoj rad, prenosi Rojters.

Kremlj je saopštio da je rad na stvaranju gasnog čvorišta u Turskoj složen projekat za koji je potrebno vrijeme da se ostvari.

Putin je prošle godine predložio je ideju o turskom gasnom čvorištu, čiji su detalji, kako ističe Rojters ostali nejasni, kada su evropske zemlje krenule da značajno smanjuju uvoz ruskog gasa kao odgovor na ruske vojne akcije u Ukrajini.

09:07h

Kineski predsjednik Si Đinping od danas do 22. marta boravi u posjeti Moskvi gdje će sa rukim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o kinesko-ruskom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu, važnim međunarodnim i regionalnim poslovima i unaprjeđenju praktične saradnje dvaju zemalja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), to je prva posjeta Sija inostranstvu nakon što je ranije ovog mjeseca započeo svoj treći mandat na mjestu predsjednika Kine, a takođe i njegova prva posjeta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022.

Napominjući da će posjeta dodatno produbiti međusobno povjerenje i razumjevanje između dvije zemlje, Vang Venbin, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova, rekao je na redovnom brifingu za novinare da će to biti i putovanje u cilju jačanja mira.

Minsitarstvo ukazuje da Sijeva posjeta Moskvi dolazi u vrijeme kada svet doživljava duboke promjene koje nisu viđene u jednom vijeku, uz povećanu geopolitičku turbulenciju, otežanu konfrontaciju između unilateralizma i multipolarnosti, pandemiju bez presedana i sve ozbiljniju rusko-ukrajinsku krizu.

Kina je upravo završila godišnje sjednice svog najvišeg nacionalnog zakonodavnog tijela i najvišeg savjetodavnog tijela, na kojima je kineska vlada objavila svoj cilj rasta BDP-a za 2023. godinu koji je oko pet odsto, što mnogi smatraju konzervativnim s obzirom na brzi oporavak kineskih ekonomskih aktivnosti, navodi se.

Kina je, kako se dodaje, nedavno posredovala u postizanju mirovnog sporazuma između Saudijske Arabije i Irana, uspješno unaprijedivši obnavljanje njihovih diplomatskih odnosa.

Kako Kina restartuje svoju ekonomiju, što, kako se ukazuje u Pekingu, predstavlja značajnu pokretačku snagu za globalnu ekonomiju i igra aktivniju ulogu na globalnom političkom polju, međunarodna zajednica očekuje mnogo od predstojećeg sastanka kineskog i ruskog predsjednika.

(BETA)

08:32h

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da Međunarodni krivični sud (MKS) treba da zauzme pravedan stav, kao odgovor na pitanje o odluci MKS-a da izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Kina će nastaviti da preuzima objektivnu i pravednu ulogu u ukrajinskoj krizi i igra konstruktivnu ulogu u mirovnim pregovorima, rekao je portparol Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu za novinare, prenosi Rojters.

08:12h

Kineski predsjednik Si Đinping počinje posjetu Rusiji, što je njegova prva posjeta stranoj zemlji otkako je treći put izabran za predsjednika Kine, a takođe i njegova prva posjeta Rusiji od početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru 2022. godine.

08:10h

Rat u Ukrajini - 389. dan.

Nekadašnji ruski predsjednik i aktuelni zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev smatra da će odluka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina imati užasne posljedice po međunarodno pravo.

"Nuklearne sile odlučile su da sude predsjednku države koja ne učestvuje u radu MKS-u po istom osnovu kao SAD i druge zemlje“, napisao je Medvedev u objavi u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Posljedice po međunarodno pravo biće monstruozne", ocijenio je Medvedev, kako prenosi Rojters.

Bonus video: