UŽIVO Zelenski liderima EU: Što brže obezbijediti još oružja za Ukrajinu, inače bi rat mogao da traje godinama

Rat u Ukrajini – 392. dan

32486 pregleda 27 komentar(a)
Zelenski tokom današnje posjete Hersonskom regionu, Foto: Reuters
Zelenski tokom današnje posjete Hersonskom regionu, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2023. 20:29h
Liveblog
20:22h

Ruske snage napustile su grad Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske.

"Od 22. marta 2023. godine, sve jedinice okupatorske vojske koje su bile raspoređene u gradu Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti, napustile su grad", naveo je Generalštab u svom večernjem izveštaju u kojem su navedeni uslovi na linijama fronta.

Grad se nalazi na istočnoj obali rijeke Dnjepar, gdje su se ruske snage premjestile prošlog novembra nakon što su napustile položaje na zapadnoj obali pred kontraofanzivom ukrajinskih trupa, objavio je Rojters.

U izvještaju se navodi da su ruski vojnici ukrali aparate, dragocjenosti, odjeću i mobilne telefone iz obližnjih kuća dok su odlazili.

20:16h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Evropu da brže obezbijedi više oružja i uvede dodatne sankcije Rusiji, jer bi u suprotnom rat mogao da traje godinama.

"Ako Evropa sačeka, zlo će možda imati vremena da se pregrupiše i pripremi za godine rata. U vašoj je moći da to spriječite", rekao je Zelenski, a prenosi Rojters, uz konstataciju da je očigledno bio frustriran u video obraćanju liderima Evropske unije.

12:53h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je danas Hersonsku oblast na jugu Ukrajine, koja je djelimično pod okupacijom ruskih snaga.

Prema fotografijama koje je objavilo ukrajinsko Predsjedništvo, Zelenski je bio u mjestu Posad-Pokrovske, koje je pretrpjelo velika razaranja i koje su ruske snage držale pod kontrolom do povlačenja u jesen 2022. godine.

Ukrajinski predsjednik juče je bio na liniji fronta blizu Bahmuta, epicentra borbi na istoku Ukrajine.

11:55h

Španski premijer Pedro Sančes rekao je da će tokom službene posjete Pekingu sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom razgovarati o "kineskom mirovnom planu" za Ukrajinu, prenosi Rojters.

"Razgovaraćemo i o Ukrajini, gdje je najvažnija stvar da se daju garancije koje će omogućiti stabilan i dugoročni mir", rekao je Sančes novinarima u Briselu.

09:47h

Britanska obavještajna služba saopštila je da ruske snage ponovo imaju pod kontrolom djelove prilaza ukrajinskom gradu Kremini, prenosi Rojters.

Ističu i da je ruska vojska osvojila nekoliko kilometara teritorije, kao i da ruski komandanti vjerovatno pokušavaju da prošire zonu bezbjednosti, ali i da povrate kontrolu nad Kupjanskom.

08:49h

Rat u Ukrajini – 392. dan.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u intervjuu za Tas da Zapad ne voli rusku i kinesku nezavisnost i da će pokušati da razbije Rusiju na manje i slabije države.

"Vjerujem da će se prije ili kasnije situacija stabilizovati i komunikacija nastaviti, ali se iskreno nadam da će do tog vremena značajan dio tih ljudi (zapadni lideri) otići u penziju, a neki će biti mrtvi“, rekao je on.

Medvedev, koji je zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti, rekao je da bi pokušaj bilo koje zemlje da uhapsi predsjednika Vladimira Putina, po nalogu Međunarodnog krivičnog suda, bio smatran kao objava rata, prenosi Rojters.

Bonus video: