Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije

"Tu nema ničeg neobičnog: prvo, SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih savezničkih zemalja", rekao je Putin

12641 pregleda 13 komentar(a)
Lukašenko i Putin u februaru, Foto: Reuters
Lukašenko i Putin u februaru, Foto: Reuters

Rusija je postigla dogovor sa susjednom Bjelorusijom o postavljanju taktičkog nuklearnog naoružanja na teritoriji te zemlje, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin a prenosi agencija Tass.

Takav potez ne bi prekršio sporazume o neširenju nuklearnog oružja, rekao je Putin i dodao da su Sjedinjene Američke Države stacionirale nuklearno oružje na teritoriji svojih evropskih saveznika.

"Tu nema ničeg neobičnog: prvo, SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih savezničkih zemalja", rekao je Putin, prenosi Rojters.

"Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto – bez kršenja naših obaveza, naglašavam, bez kršenja naših međunarodnih obaveza o neširenju nuklearnog oružja", istakao je Putin.

Dodaje da će Rusija završiti izgradnju skladišta za ovo oružje u Bjelorusiji do 1. jula, istakavši da Moskva neće dati kontrolu nad oružjem Minsku.

Rusija je u Bjelorusiji stacionirala 10 aviona sposobnih da nose ovo naoružanje rekao je Putin, kazavši da je Moskva već prebacila određeni broj taktičkih raketnih sistema Iskander, koji se mogu koristiti za lansiranje nuklearnog oružja.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko dugo je problematizovao ovo pitanje, rekao je Putin.

"Dogovorili smo se sa Lukašenkom da ćemo postaviti taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju bez kršenja sporazuma o neširenju", zaključio je Putin.

Bonus video: