U Rusiji zatvor za oca čija je kćerka u školi napravila antiratni crtež

Aleksej Moskaljov je uoči presude pobjegao iz kućnog pritvora u gradu Jefremovu i na slobodi je, rekli su zvaničnici suda

10553 pregleda 15 komentar(a)
Moskaljov, Foto: Reuters
Moskaljov, Foto: Reuters

Ruski sud je u utorak na dvije godine zatvora osudio jednog samohranog oca čija je kćerka u školi napravila crtež protiv ruske invazije Ukrajine, ali je zvanično osuđen zbog navodnih antiruskih objava na društvenim mrežama koje je on negirao.

Aleksej Moskaljov je uoči presude pobjegao iz kućnog pritvora u gradu Jefremovu i na slobodi je, rekli su zvaničnici suda.

Njegova 13-godišnja kćerka Marija koju su mu vlasti oduzele zbog crteža, napisala mu je pismo podrške iz sirotišta u kojem živi, rekavši po riječima njegovog advokata: "Tata, ti si moj junak".

Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju kao podsjetnik da Kremlj intenzivira suzbijanje neslaganja, ciljajući na više ljudi i izričući oštrije kazne za kritikovanje rata. Tako široka državna kampanja represije nije viđena još od sovjetske ere, piše AP.

Moskaljov, 54, optužen je da je više puta "diskreditovao rusku vojsku", što je krivično djelo po zakonu koji su ruske vlasti donijele ubrzo po slanju trupa u Ukrajinu.

Osuđen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zvjerstvima u Ukrajini i pominjanja "terorističkog" režima u Moskvi za koje on tvrdi da ih nije napravio.

Ali, prema riječima njegovog advokata i aktivista koji su ga podržavali tokom suđenja, njegove nevolje su u stvari počele u proleće prošle godine pošto je njegova 13-godišnja kćerka Marija nacrtala antiratnu sliku u Jefremovskoj školi koja prikazuje rakete koje iznad zastave Rusije lete ka ženi s djetetom, uz riječi: "Slava Ukrajini".

U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog kritičkih komentara na društvenim mrežama, u decembru mu je pretresen stan i protiv njega je pokrenut krivični postupak. On je tada stavljen u kućni pritvor, a njegova kćerka u sirotište.

Na suđenju koje je završeno za samo jedan dan u ponedjeljak, tri učitelja i direktor Marijine škole su svjedočili da su našli Moskaljovljeve "diskreditirajuće" postove na društvenim mrežama i tvrdili da Marijin crtež nema nikakve veze sa slučajem što je u suprotnosti sa njegovim izjavama.

Moskaljov je odbacio optužbe i insistirao da nema nikakve veze sa objavama na društvenim mrežama koje su mu pripisane, ali je u završnoj riječi rekao da je protiv onoga što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Kako se čovjek može osjećati prema smrti, prema ljudima koji umiru? Odrasli umiru, djeca... Samo negativno, kako se drugačije može osjećati prema ratu?", prenio je njegove riječi ruski nezavisni novinski sajt "Mediazona".

Bonus video: