BLOG Kuleba: Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu

Rat u Ukrajini – 468. dan

33944 pregleda 37 reakcija 39 komentar(a)
Kuleba, Foto: Reuters
Kuleba, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2023. 21:47h
Završeno
18:21h

Ukrajina ima dovoljno oružja za kontraofanzivu na Rusiju i ta operacija će toj zemlji donijeti pobjedu koja joj je potrebna za pridruživanje NATO-u, izjavio je za Rojters ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Kada je pitanje članstvo u vojni savez Kuleba je rekao da bi to za Ukrajinu "vjerovatno” bilo moguće tek nakon završetka aktivnih neprijateljstava.

Nije odgovorio da li je krenula kontraofanziva.

15:21h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odbilo pokušaj Ukrajine da pređe u Belgorodsku oblast na jugu Rusije, javile su ruske novinske agencije, a prenosi Rojters.

U njemu se navodi da je "više od 10" ukrajinskih boraca poginulo u vazdušnim i artiljerijskim napadima, prenijela je agencija RIA.

Rojters diodaje da nije bio u mogućnosti da nezavisno verifikuje ovaj izvještaj.

12:59h

Ukrajinska vojska saopštila je danas da nema informacija o velikoj ofanzivi za koju je Rusija rekla da je Kijev pokrenuo na pet tačaka duž linije fronta u ukrajinskom regionu Donjeck, prenosi Rojters.

"Nemamo takve informacije i ne komentarišemo bilo kakvu vrstu lažiranja", rekao je portparol Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga odgovarajući na pitanje Rojtersa.

07:31h

Rusija je danas saopštila da su njene snage osujetile veliku ukrajinsku ofanzivu na pet tačaka duž fronta u južnom ukrajinskom regionu Donjeck i ubila stotine prokijevskih vojnika, prenosi Rojters.

Nije bilo odmah jasno da li je napad koji je prijaviljen predstavljao početak ukrajinske kontraofanzive koju Kijev mjesecima obećava i govori da će povratiti teritoriju koju su ruske snage zauzele nakon invazije u februaru 2022.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Ukrajina napala sa šest mehanizovanih i dva tenkovska bataljona u južnom Donjecku, gdje Moskva već dugo sumnja da će Ukrajina nastojati da zabije klin kroz teritoriju pod kontrolom Rusije, navodi Rojters.

"Neprijatelj je ujutru 4. juna pokrenuo ofanzivu velikih razmjera na pet sektora fronta u pravcu Južnog Donjecka", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom na Telegramu u 1:30 po moskovskom vremenu (00:30 po srednjeevropskom).

"Cilj neprijatelja je bio da probije našu odbranu na, po njegovom mišljenju, najranjivijem sektoru fronta", navodi se u saopštenju.

"Neprijatelj nije ostvario svoje zadatke, nije imao uspejeha."

Rojters navodi da nije mogao odmah da potvrdi rusku izjavu, a ukrajinsko ministarstvo odbrane i vojska nisu odmah odgovorili na pismene zahtjeve za komentar.

U dnevnom izvještaju ukrajinskog Generalštaba navodi se samo da je bilo 29 borbenih sukoba u oblastima Donjecka i Luganska.

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov objavio je u nedelju na Tviteru zagonetnu poruku, citirajući pjesmu benda "Depeche Mode" - "Enjoy the Silence".

"Riječi su veoma nepotrebne, mogu samo da naškode", navodi se u njegovom tvitu.

07:29h

Komandant kopnenih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je  danas da su ukrajinske snage nastavile "naprijed" kod Bahmuta, prenosi Rojters.

Sirski je rekao da su ukrajinske snage uspjele da unište rusku poziciju u blizini grada.

"Nastavljamo da idemo naprijed", rekao je Sirski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bonus video: