Austrijanci nisu zadovoljni Evropskom Unijom - Vijesti.me
70 odsto razočaranih

Austrijanci nisu zadovoljni Evropskom Unijom

Svega 22 odsto Austrijanaca je mišljenja da EU Austriji donosi više prednosti od loših strana, a svega 19 odsto se osjeća \"sve više kao Evropljani\".

Preko 70 odsto Austrijanaca je nezadovoljno Evropskom unijom (EU), pokazuje aktuelno istraživanje instituta "IMAS".

Razočarenje kod Austrijanaca je veliko, jer EU ne ispunjava visoka očekivanja koja su imali, prije svega nakon krize oko Grčke i drugih zemalja koje su pred finansijskim problemima.

Čak 70 odsto Austrijanaca smatra da interesi Austrije "gotovo nikako ne dolaze do izražaja u EU". Samo 39 odsto je istaklo da bi Austrija trebalo da učini više za EU i spajanje Evrope.

Svega 22 odsto Austrijanaca je mišljenja da EU Austriji donosi više prednosti od loših strana, a svega 19 odsto se osjeća "sve više kao Evropljani".

Ovaj, do sada najlošiji rezultat, pokazuje da stanovništvo Austrije ne podržava odluke svojih političara o pomoći državama članice EU u krizi.

Još prije 17 godina, kada su Austrijanci, referendumom, odlučili o pristupanju EU, situacija je bila potpuno drugačija. Tada je 59 odsto izjavilo da pozitivno gleda na članstvo, a svega 22 odsto je bilo zabrinuto zbog pristupanja Uniji.

Samo par godina kasnije, 1999., rasploženje je splaslo, i tada je već 63 odsto negodovalo što Austrija mora da "igra po diktatu Brisela".