Barozo: EK diskriminiše i mene i Goldman Saks - Vijesti.me
NE KAŽE ŠTA RADI

Barozo: EK diskriminiše i mene i Goldman Saks

Barozo se osvrnuo na niz stavova koje je donijela Evropska komisija posle kritika njemu upućenih oko etičkog pitanja koje se javlja zbog njegovog zaposlenja u američkoj banci u julu

Žoze Manuel Barozo
Žoze Manuel Barozo (Foto: Reuters)

Bivši predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, od koga je Evropska komisija tražila razjašnjenja zbog zaposlenja u američkoj banci Goldman Saks, osudio je "diskriminatorske" mjere EU prema njemu.

Barozo je u pismu predsjedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru datiranom danas nabrojao kritike koje su mu upućene i upite o njegovom integritetu, i nazvao ih "neosnovanim i potpuno nezasluženim."

"One su diskriminatorske prema meni i prema Goldman Saksu", rekao je Barozo. 

On je u pismu u koje je agencija Frans pres imala uvid dodao da takvo djelovanje nije samo diskriminatorsko već je u suprotnosti s odlukama donijetim u vezi s drugim bivšim članovima Evropske komisije. 

Barozo se osvrnuo na niz stavova koje je donijela Evropska komisija posle kritika njemu upućenih oko etičkog pitanja koje se javlja zbog njegovog zaposlenja u američkoj banci u julu. 

Na zahtjev medijatorke EU, Žan Klod Junker je juče zatražio od svog prethodnika "razjašnjenja o novim odgovornostima i odredbama njegovog radnog ugovora" sa Goldman Saksom. 

Junker je napisao da će Barozov odgovor biti podnijet ad hok etičkom komitetu zaduženom da obavijesti Komisiju o projektima profesionalnog prestrojavanja bivših evropskih komesara i da ocijeni koliko je ono usklađeno ili nije sa internim propisima dobrog ponašanja. Komitet treba da da neobavezujuće mišljenje o tome. 

U svom pismu Barozo odgovara na zahtjev da razjasni šta radi na svom novom poslu i osuđuje način na koji se prema njemu Evropska komisija ponaša. 

Barozo je rekao da on ne traži privilegovan status ali da ne želi da bude diskriminisan, kao i da u principu nema ništa protiv sazivanja etičkog komiteta.

On je međutim rekao da brine jer izgleda da je "odluka o njegovom statusu već donijeta" i prije nego što je razmatran njegov slučaj, i da bi želio, ako je to tačno, da zna kako je doneta ta odluka, ko je doneo i na osnovu čega.