Bersani kandidat lijevog centra na izborima u Italiji - Vijesti.me
OČEKIVANO

Bersani kandidat lijevog centra na izborima u Italiji

Mnogi analitičari procjenjuju da će Bersani vjerovatno biti novi premijer Italije budući da je desni centar u potpunom haosu

Pjer Luiđi Bersani
Pjer Luiđi Bersani (Foto: sky.it)

Pjer Luiđi Bersani će biti kandidat italijanskog lijevog centra za premijera na nacionalnim izborima sljedećeg proljeća, pokazale su izlazne ankete.

On je u više navrata govorio da će se držati budžetnih obaveza koje je preuzeo tehnokratski premijer Mario Monti prema evropskim partnerima ali da će pokušati da ublaži uticaj na radnike i na siromašne stavljajući naglasak na ekonomski rast.

Prema izlaznoj anketi koju je sproveo Institut Peipoli za državnu televiziju RAI Bersani, šef Demokratske stranke, osvojio je 61,5 odsto glasova, dok je za njegovog rivala Matea Rencija glasalo 38,5 odsto birača.

Bersani će biti kandidat na nacionalnim izborima protiv kandidata desnog centra, koji tek treba da bude izabran, kako bi preuzeo premijersku funkciju od Montija. Renci je na Tviteru priznao poraz rekavši “da je bilo ispravno pokušati”.

Mnogi analitičari procjenjuju da će Bersani vjerovatno biti novi premijer Italije budući da je desni centar u potpunom haosu i da značajno zaostaje za svojim rivalima po ispitivanjima javnog mnjenja.

Renci se predstavio kao reformista u stilu Kenedija i kazao je da najvećoj italijanskoj partiji lijevog centra treba velika promjena.

Optuživao je stariju generaciju Demokratske partije da nije uspjela da predstavi kredibilnu alternativu dozvoljavajući desnom centru bivšeg premijera Silvija Berluskonija da vlada tako dugo. Monti, miljenik poslovne zajednice, kazao je da se neće kandidovati na izborima sljedeće godine ali naglasio da će se vratiti ukoliko na izborima ne bude jasnog pobjednika.

Još jedna moguća uloga za njega je predsjednik republika i garant da će se mjere štednje koje je Italija dogovorila sa evropskim partnerima nastaviti.

Berluskonijeva desnica, pogođena brojnim skandalima je u potpunom rasulu. Berluskoni je prošle nedjelje kazao da čeka rezultat glasanja unutar lijevog centra prije nego što odluči hoće li se kandidovati. On je u posljednjih par nedjelja u vezi sa kandidaturom više puta mijenjao odluku.