Bez opozicije Lukašenku - Vijesti.me
ZADRŽAO APSOLUTNU KONTROLU

Bez opozicije Lukašenku

Na posljednjim izborima 2016. dva opoziciona političara su ušla u parlament prvi put u zadnjih 20 godina, ali nijednom nije dozvoljeno da se ponovo kandiduje

Kandidovaće se na predsjedničkim izborima 2020. Lukašenko
Kandidovaće se na predsjedničkim izborima 2020. Lukašenko (Foto: Vasily Fedosenko)

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zadržao je apsolutnu kontrolu nakon što prema rezultatima izbora, održanih u nedjelju, nijedan opozicioni kandidat nije osvojio mjesto u parlamentu.

Lukašenko vlada bivšom sovjetskom republikom već četvrt vijeka a u nedjelju je kazao da će se kandidovati na predsjedničkim izborima 2020.

Posljednjih godina 65-godišnji predsjednik je dao više prostora opoziciji i oslobodio je političke zatvorenike u naporu da poboljša odnose sa Zapadom poslije nesuglasica sa tradicionalnim saveznikom Moskvom.

Međutim, zvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazali su da je odziv građana bio 77 odsto i da nijedan opozicioni političar nije ušao u parlament. Na posljednjim izborima 2016. dva opoziciona političara su ušla u parlament prvi put u zadnjih 20 godina, ali nijednom nije dozvoljeno da se ponovo kandiduje.

Zapadne posmatračke agencije nijedne izbore u Bjelorusiji od 1995. nijesu ocijenile kao fer i poštene, a međunarodni posmatrači su juče, takođe, kazali da smatraju da ni ovi izbori nijesu bili fer i dovode u pitanje vjerodostojnost saopštenih rezultata.


Vidi sve komentare