Borel i Stoltenberg: EU i NATO jačaju saradnju - Vijesti.me
potvrdili nastavak partnerstva

Borel i Stoltenberg: EU i NATO jačaju saradnju

Šef diplomatije EU je rekao da je NATO najjača vojna alijansa na svijetu i ostaće zajednički imenitelj i osnova za evropsku odbranu

Stoltenberg i Borel
Stoltenberg i Borel (Foto: AP)

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdili su nastavak partnerstva i saradnje Alijanse i Unije na pitanjima od zajedničkog interesa i bezbjednosti.

Borel je, kako prenosi Tanjug, rekao da je NATO najjača vojna alijansa na svijetu i ostaće zajednički imenitelj i osnova za evropsku odbranu.

On je na prvom sastanku u svojstvu šefa EU diplomatije sa generalnim sekretarom NATO-a naglasio da dvije strane nastavljaju da jačaju saradnju.

"Izgradanja zajedničke evropske odbrane nije alternativa, već doprinos odnosima NATO-a i EU", izjavio je Borelj.

Stoltenberg je poželio dobrodošlicu Borelu na novu funkciju i najavio da će nastaviti da radi na politici koja podrazumijeva međusobno "dopunjavanje, a ne takmičenje" NATO i EU.

"Bezbjednosni izazovi sa kojima se suočavamo suviše su kompleksni za bilo koju naciju pojedinačno. Ni NATO, ni EU nemaju sve potrebne instrumente neophodne za bezbjednost naših naroda. Jedino radeći zajedno možemo mnogo da postignemo", naveo je Stoltenberg.

On je poručio da su NATO saveznici na samitu u Londonu ocijenili da Alijansa i Unija imaju izuzetnu saradnju, posebno u oblasti migracione i izbjegliče krize, poboljšanja volje mobilnosti i borbe protiv sajber i hibridnih prijetnji.