Britanska vlada: Račun za Bregzit do 45 milijardi eura - Vijesti.me
POSTIGNUT NAČELAN DOGOVOR O TRI PRIORITETNA PITANJA

Britanska vlada: Račun za Bregzit do 45 milijardi eura

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji poslije Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU

Brexit, bregzit
Brexit, bregzit (Foto: Shutterstock)

Velika Britanija moraće Evropskoj uniji (EU) da plati između 40 i 45 milijardi eura, izjavili su danas Frans presu izvori bliski britanskoj vladi.

Zvaničnici obje strane danas su saopštili da je postignut načelni dogovor o tri prioritetna pitanja prve faze pregovora o izlasku Velike Britanije iz članstva u EU (Bregzit), ali nije pomenut "račun" koji London treba da plati Uniji.

Taj iznos je manji od onog koji je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pomenuo u oktobru, kada je rekao da bi Velika Britanija trebalo da plati izmedju 50 i 60 milijardi eura.

Međutim, iznos je veći od onog što je prvobitno predlagala Velika Britanija koja je pominjala da bi to bilo oko 20 milijardi eura.

"Ne možemo tačno da izračunamo iznos, jer će vjerovatno da se mijenja", rekao je danas evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Dogovor predviđa da Velika Britanija nastavi finansijsko učešće u EU 2019. i 2020. godine.

Pregovori su još u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja - sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji poslije Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.