Britanski ministar: London počeo pripreme za Bregzit bez dogovora - Vijesti.me
MAJKL GOUV

Britanski ministar: London počeo pripreme za Bregzit bez dogovora

Džonson je sinoć poslao Evropskoj uniji nepotpisano pismo u kojem je zatražio odlaganje Bregzita

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Reuters)

Britanski ministar zadužen za pripreme za Bregzit Majkl Gouv izjavio je danas da je London počeo da pravi planove za nepredviđene situacije kako bi se izborio s poremećajima koji se očekuju ako Velika Britanija napusti Evropsku uniju bez dogovora.

Gouv je za Skaj njuz rekao da se vlasti Velike Britanije "pripremaju da obezbijede da su, ako produženje roka za Bregzit ne bude odobreno od EU, učinile sve što je moguće u cilju pripreme za izlazak bez dogovora", prenosi Asošiejted pres.

Izjava Gouva uslijedila je pošto je britanski premijer Boris Džonson sinoć nevoljno zatražio od EU novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, predviđenog za 31. oktobar, i dan pošto je parlament odlučio da odloži izjašnjavanje o novom, revidiranom sporazumu o Bregzitu koji je Džonsonova vlada u četvrtak postigla s EU.

Džonson je sinoć poslao Evropskoj uniji nepotpisano pismo u kojem je zatražio odlaganje Bregzita, pošto ga je britanski parlament obavezao na takav postupak, ali i pismo koje je potpisao, navodeći da on lično nije za ponovno odlaganje Bregzita i da smatra da bi to bilo pogrešno.

Gouv je današnjom izjavom, navodi AP, možda želio da izvrši pritisak na britanske poslanike da podrže novi, revidirani sporazum, čime bi bio izbjegnut Bregzit bez dogovora.

Džonsonova vlada upozorila je ranije ove godine da bi Bregzit bez dogovora, u najgorem slučaju, mogao da izazove brojne poremećaje - nestašice hrane i lekova, velike gužve u lukama, kao i brojne probleme za putnike.

Velika Britanija je prvobitno trebalo da izađe iz EU 29. marta, ali je rok dva puta pomjeran pošto je britanski parlament tri puta odbacio prethodni sporazum o Bregzitu koji je s Briselom ispregovarala Džonsonova prethodnica Tereza Mej.