Britanski poslanici traže da BBC bude pošteđen budžetskog kresanja - Vijesti.me
DRGOCJEN UGLED

Britanski poslanici traže da BBC bude pošteđen budžetskog kresanja

Predsjedavajući Odbora Ričard Otavej rekao je da bi istrajavanje u smanjenju budžeta bila \"pogrešna ekonomija\".

Britanski poslanici traže da svjetski servis BBC bude pošteđen budžetskog kresanja,  jer je ugled korporacije suviše dragocjen, a "štednja" bi, kako je procenjeno, pogadila šestinu ukupnog broja korisnika, javio je danas BBC.

Ocjenjuje se da budžetska štednja pogađa oko 30 miliona korisnika, odnosno jednu šestinu BBC svjetskog auditorijuma, procijenjenog na oko 180 miliona ljudi.

Britanski Forin ofis, kao jedini izvor finansiranja svjetskog servisa BBC, tražio je smanjenje budžeta za 16 odsto u naredne četiri godine, počevši od 2011. godine, uprkos tome što je Odbor za spoljne poslove britanskog parlamenta ocijenio da upravo toliko treba izdvajanja da budu povećana.

Predviđenim smanjenjem budžeta bilo bi ukinuto 650 od 2.400 radnih mjesta u servisima BBC na pet jezika - albanskom, srpskom, makedonskom, engleskom (za Karibe) i portugalskom (za Afriku).

Predsjedavajući Odbora Ričard Otavej rekao je da bi istrajavanje u smanjenju  budžeta bila "pogrešna ekonomija".

"Vrijednost svjetskog servisa BBC-a u promovisanju Velike Britanije širom svijeta daleko nadmašuje svoje relativno male troškove, obezbjeđujući naširoko poštovan i pouzdan servis", istakao je Otavej.

Od 2014. godine Forin ofis će u potpunosti obustaviti izdvajanje i svjetski servis bi trebalo da finansira sam BBC koji svoj budžet puni iz pretplate koja godišnje donese oko 3,7 milijardi eura.

Posle odluke vlade da smanji budžet svjetskog servisa BBC za 16 odsto, Odbor za spoljne poslove britanskog parlamenta sproveo je ispitivanje o potrebi svjetskog servisa sa tradicijom dugom 79 godina.

Najnoviji događaji u severnoj Africi i na Bliskom istoku pokazuju potrebu za tim servisom, ocjenjuju poslanici.Program BBC na srpskom jeziku emitovan je 72 godine i ugašen je 25. februara ove godine.