Češki premijer danas podnosi ostavku zbog skandala s ljubavnicom - Vijesti.me
Višestruka uloga

Češki premijer danas podnosi ostavku zbog skandala s ljubavnicom

Potpuno sam svjestan koliko peripetije mog ličnog života opterećuju političku scenu i Građansku demokratsku stranku, poručio je Nečas

Petr Nečas
Petr Nečas (Foto: Reuters)

Češki premijer Petr Nečas saopštio je sinoć uveče da podnosi ostavku na funkciju šefa vlade i lidera vladajuće Građanske demokratske stranke zbog skandala u kojem je, zbog zloupotrebe Vojne obavještajne službe i korupcije poslanika, uhapšena njegova ljubavnica i šefica njegovog kabineta Jana Nadjova.

"Potpuno sam svjestan koliko peripetije mog ličnog života opterećuju političku scenu i Građansku demokratsku stranku. Svjestan sam kakve imaju posljedice po mene. Svjestan sam svoje političke odgovornosti", kazao je Nečas večeras nakon zasedanja rukovodstvo stranke.

Nečas očekuje da će sadašnja vladajuća koalicija tri stranke desnice i centra formirati novu vladu sa novim premijerom na čelu, međutim to će u velikoj mjeri zavisiti od predsjednika Češke Miloša Zemana.

Do sada najveći korupcionaški skandal koji prvi put seže u najbližu okolinu premijera, izbio je u četvrtak kada je policija u noćnoj raciji u sjedištu vlade, kancelarijama uticajnih lobista i nekoliko državnih preduzeća uhapsila osmoro političara i visokih državnih činovnika.

Premijerova desna ruka i, po saznanjima policije, Nečasova ljubavnica, pored toga što je umiješana u korupciju trojice poslanika vladajuće stranke koji su dobili dobro plaćene funkcije u državnim preduzećima da odustanu od poslaničke funkcije, zloupotrebila je Vojnu obavještajnu službu tako što joj je nelegalno dala zadatak da prati premijerovu suprugu Ratku Nečasovu.

U aferi su optužena i dvojica generala - bivši i sadašnji šef Vojne obavještajne službe koji su joj izašli u susret.

Opoziciona ljevica je još prij premijerove ostavke zahtijevala vanredne parlamentarne izbore.