Cipras: Grčko "ne" štednji bilo je uzvišen čin otpora - Vijesti.me
I DALJE SE BORE

Cipras: Grčko "ne" štednji bilo je uzvišen čin otpora

"Nakon godinu dana, još uvijek držimo glave visoko i borimo se da zemlju vratimo na kolosek", poručio je Cipras

Aleksis Cipras
Aleksis Cipras (Foto: Reuters)

Odbacivanje oštrih mjera štednje, koje su dugom operećenoj Grčkoj prije tačno godinu dana predložili međunarodni zajmodavci, bilo je "uzvišen čin otpora", napisao je grčki premijer Aleksis Cipras na Tviteru.

Na prošlogodišnjem referendumu o mjerama štednje koje su zahtijevali strani kreditori, Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, 62 odsto Grka je glasalo protiv njihovog prihvatanja.

"Glas 'ne' našeg naroda bio je uzvišen čin protiv evropskih moćnika koji su zagovarali štednju, ali i protiv establišmenta koji je hteo da uguši zemlju", naveo je Cipras u sinoćnoj poruci na Tviteru, prenosi agencija Frans pres.

"Nakon godinu dana, još uvijek držimo glave visoko i borimo se da zemlju vratimo na kolosek", poručio je on.

Nedjelju dana poslije referenduma, kako podsjeća Frans pres, Cipras je ipak bio prinuđen da potpiše novi paket pomoći s kreditorima kako bi se izbjegao bankrot zemlje i prihvatio je nastavak sprovođenja mjera štednje.

U maju ove godine, grčki poslanici su izglasali još veće smanjenje potrošnje i povećanje poreza. Grčkoj je hitno potrebna nova tranša sredstava iz spasilačkog paketa kako bi ovog mjeseca otplatila velike kredite Evropskoj centralnoj banci (ECB) i MMF-u.

Hiljade Grka protestovalo je prošlog mjeseca u centru Atine tražeći ostavku ljevičarske vlade Aleksisa Ciprasa, zbog novih mjera "stezanja kaiša".