Depoziti se polako vraćaju u grčke banke - Vijesti.me
OKO MILIJARDU EURA

Depoziti se polako vraćaju u grčke banke

Četiri najveće grčke banke, Nacionalna banka Grčke, Pireus, Eurobanka i Alfa banka, pretrpjele su pad akcija od oko 50 odsto juče i danas, nakon što je Atinska berza otvorena poslije petonedeljne pauze

Grčka banke
Grčka banke (Foto: Reuters)

Grčke banke su evidentirale rast depozita od oko milijardu eura nakon što su 20. jula ublažene kontrole kapitala, izjavio je danas zvaničnik Banke Grčke koji je, zbog osjetljivosti teme, želio da ostane anoniman.

Izvještaj i stres testovi Evropske centralne banke biće završeni do sredine oktobra i pokazaće kolike su potrebe grčkih banaka za kapitalom, rekao je zvaničnik za agenciju "Blumberg".

Četiri najveće grčke banke, Nacionalna banka Grčke, Pireus, Eurobanka i Alfa banka, pretrpjele su pad akcija od oko 50 odsto juče i danas, nakon što je Atinska berza otvorena poslije petonedeljne pauze.

Bankama su potrebna dodatna sredstva da bi bilo omogućeno ukidanje kontrola kapitala koje su na snazi od juna, rekao je zvaničnik.

Evropski kreditori obećali su da će snabdjeti grčki bankarski sektor kapitalom od 25 milijardi eura, što je, prema procjenama analitičara, dovoljna suma.

Deponenti grčkih banaka neće doprinositi dokapitalizaciji banaka, niti će biti nametnuto "šišanje" depozita, dodao je zvaničnik.

Grčka očekuje da će sporazum sa međunarodnim kreditorima o trećem paketu finansijske pomoći toj zemlji biti zaključen do 18. avgusta, dok će skiciranje tog sporazuma početi već sjutra, izjavila je portparolka grčke vlade Olga Gerovasili.