Desničari u Mađarskoj traže da vlada popiše Jevreje koji predstavljaju prijetnju - Vijesti.me
ANTISEMITIZAM

Desničari u Mađarskoj traže da vlada popiše Jevreje koji predstavljaju prijetnju

„Vlada odlučno odbacuje ekstremističke, rasističke i antisemitske istupe bilo koje vrste i čini sve da bi suzbila takve glasove“

Marton Đonđoši
Marton Đonđoši (Foto: blogspot.com)

Mađarski ultradesničarski političar Marton Đonđoši pozvao je vladu da sastavi spisak Jevreja koji predstavljaju „rizik po nacionalnu bezbjednost“, što je izazvalo gnjev među jevrejskim liderima kao odjek nacističke politike koja je dovela do holokausta.

Đonđoši, lider stranke Jobik, treće po snazi u zemlji, rekao je da je spisak neophodan zbog povećanih tenzija nakon sukoba u Gazi i da bi na njemu trebalo da se nađu i članovi parlamenta.

Protivnici su osudili antisemitizam i oštru retoriku Đonđošijeve stranke protiv romske manjine kao populističke ispade uoči izbora 2014. godine.

Jobik nikada javno nije zatražio sastavljanje spiska Jevreja.

„Ja sam preživio holokaust. U ljudima kao što sam ja  ovo izaziva strah, čak i ako je jasno da služi samo za političke svrhe. Ovo je sramota za Evropu i svijet”, izjavio je Gustav Zoltaj, direktor Mađarsko-jevrejske kongregacije, prenio je Rojters.

Između 500.000 i  600.000 mađarskih Jevreja ubijeno je u holokaustu, navodi se u podacima budimpeštanskog Memorijalnog centra o holokaustu. Prema nekim podacima, svaki treći Jevrej ubijen u Aušvicu bio je mađarske nacionalnosti.

Đonđoši je uputio poziv nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova Žolt Nemet rekao da Budimpešta podržava mirno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba kao dobro za Izraelce mađarskog porijekla, mađarske Jevreje i Palestince u Mađarskoj.

„Znam koliko ljudi mađarskog porijekla živi u Izraelu, a koliko izraelskih Jevreja živi u Mađarskoj. Smatram da je zbog ovakvog konflikta potrebno popisati ljude jevrejskog porijekla koji žive ovdje, naročito one iz mađarskog parlamenta i mađarske vlade, koji zaista predstavljaju rizik po nacionalnu bezbjednost Mađarske“, rekao je Đonđoši u parlamentu.

Vlada je odmah osudila ove komentare.

„Vlada odlučno odbacuje ekstremističke, rasističke i antisemitske istupe bilo koje vrste i čini sve da bi suzbila takve glasove“, saopštila je kancelarija vladinog portparola.

Đonđoši (35) je sin diplomate koji je odrastao uglavnom na Bliskom istoku i u Aziji - Egiptu, Iraku, Avganistanu i Indiji – i čija je kancelarija ukrašena iranskim i turskim suvenirima.

On jepokušao da ublaži svoje komentare i rekao da je mislio na građane sa dvojnim izraelsko-mađarskim državljanstvom. On se izvinio jevrejskim sugrađanima koji su ga možda „pogrešno shvatili“.