Detalji antiterorističke akcije u Atini: Zastrašila nas je ta količina eksploziva - Vijesti.me
UHAPŠENI ČLANOVI REVOLUCIONARNE SAMOODBRANE

Detalji antiterorističke akcije u Atini: Zastrašila nas je ta količina eksploziva

Policija je tokom racija, između ostalog, zaplijenila pet "kalašnjikova", automatsku pušku, četiri ručne bombe, 17 detonatora od kojih devet na daljinsko upravljanje, kao i razne vrste eksploziva

Grčka policija
Grčka policija (Foto: Reuters)

Grčka policija objavila je fotografije oružja zaplijenjenog tokom racije u Atini koja je rezultirala hapšenjem dvojice muškaraca osumnjičenih za terorizam.

Policija je istakla da je spriječen napad koji je bio planiran za vikend.

Vlasti vjeruju da su uhapšeni članovi grupe Revolucionarne samoodbrane, koja je ranije preuzela odgovornost za napad granatom na francusku ambasadu 2016. kada je povrijeđen pripadnik obezbjeđenja.

Ta grupa je preuzela odgovornost i za napad iste godine na meksičku ambasadu Meksika i kancelarije PASOK 2014. godine.

Policija je tokom racija, između ostalog, zaplijenila pet "kalašnjikova", automatsku pušku, četiri ručne bombe, 17 detonatora od kojih devet na daljinsko upravljanje, kao i razne vrste eksploziva.

Utvrđeno je da je jedan "kalašnjikov" korišćen u napadima Revolucionarne samoodbrane za koje je ta grupa preuzela odgovornost, prenjela je ANA.

"Ovo oružje ubija. Nisu se libili da koriste ručnu bombu u napadu na francusku ambasadu i moglo je da bude mnogo više žrtava. Ono što nas je prilično zastrašilo je količina i jačina eksploziva koji posjeduju. Srećom, na vreme smo ga pronašli", rekao je zvaničnik službe za borbu protiv terorizma Lefteris Kardalijas.

Privedeno je 15 osoba na ispitivanje, a dvojica muškaraca koji imaju 41 i 45 godina, uhapšeni su zbog sumnje na terorizam i druga krivična djela.

Jedan od njih je služio zatvorsku kaznu zbog članstva u terorističkoj grupi "Revolucionarna borba", a na uslovnu slobodu je pušten 21. februara prošle godine.

AP je prenio da su oni navodno učestvovali i u pljački kladionice u atinskom predgrađu 21. oktobra.

Uhapšena je i jedna 39-godišnja žena zbog kršenja zakona o oružju.