Djelimična usklađenost Crne Gore sa Evropskom socijalnom poveljom - Vijesti.me
SOCIJALNA PRAVA PORODICA U OPASNOSTI U EVROPI

Djelimična usklađenost Crne Gore sa Evropskom socijalnom poveljom

Komitet je istraživao usklađenost nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom socijalnom poveljom. Ona se odnosila na 37 zemalja, među kojima je i Crna Gora

Ilustracija
Ilustracija (Foto: AP)

Socijalna prava djece, porodica i migrana su u opasnosti u Evropi, zaključak je Evropskog komiteta za socijalna prava Savjeta Evrope.

Komitet je istraživao usklađenost nacionalnog zakonodavstva sa Evropskom socijalnom poveljom. Ona se odnosila na 37 zemalja, među kojima je i Crna Gora.

Oni su analizirali usklađenost koje se tiče na prava iz Povelje koje se tiču djece i mladih na zaštitu, zaposlenih žena u slučaju poroda, poorodice na odgovarajuću socijalnu, pravnu i ekonomsku zaštitu, i djece i mladih na ovu zaštitu, zaštitu radnika migranata, pravo da jednaki odnos prema radnicima sa porodičnim obavezama i pravo na smještaj.

Među tih 37 zemalja, Crna Gora se nalazi po sredini sa stepenom usklađenosti u ovoj oblastiod 45,5 odsto. Međutim, u inforgrafici koju je objavio Savjet Evrope, njena neusklađenost iznosi 40,91 odsto. Za preostali procenat potrebne su dodatne informacije kako bi se utvrdila usklađenost.

Kada su u pitanju zemlje regiona, iza Crne Gore su daleko Albanija, Srbija i Bosna i Hercegovina. Ispred je Sjeverna Makedonija.

U analizi nisu bile usključene Slovenija i Hrvatska.

U grupi od 37 zemalja, prve po usklađenosti sa Evropskom socijalnom poveljom su Island, Estonija, Finska, Austrija i Luksemburg.

Na dnu liste su Turska, Srbija, Gruzija, BiH i Moldavija.

Predsjednik Komiteta Đuzepe Palmisano kazao je da kriza sa COVID-19 predstavlja brutalan podsjetnik važnosti uživanja socijalnih prava.