EU dostigla cilj smanjenja štetne emisije - Vijesti.me
ZA 20 ODSTO

EU dostigla cilj smanjenja štetne emisije

Većina naučnika se slaže da je emisija štetnih gasova u najvećoj mjeri posledica sagorijevanja fosilnih goriva i sječe šuma

klimatske promjene, zagađenje
klimatske promjene, zagađenje (Foto: Shutterstock)

Emisija gasova staklene bašte smanjena je prošle godine u EU za skoro dva odsto, čime se Unija veoma približila ispunjavanju cilja kojim bi do 2020. nivo ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova trebalo da bude snižen za 20 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

Kako je danas saopštila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), emisija štetnih gasova već je pala za 19 odsto, što znači da će 28-člani blok premašiti postavljeni cilj.

EEA je prognozirala da će do 2020. emisija biti 21 ili 24 odsto niža nego što je bila 1990, u zavisnosti od toga da li će planirana klimatska akcija biti primijenjena u potpunosti.

Uprkos tome, neke zemlje ipak nisu na kolosjeku dostizanja individualnih ciljeva na domaćem terenu, poput najjače evropske ekonomije Njemačke, ili Španije koja je jedna od evropskih zemalja sa najvećim dugom.

Većina naučnika se slaže da je emisija štetnih gasova u najvećoj mjeri posledica sagorijevanja fosilnih goriva i sječe šuma.

EEA je navela da će EU u cjelini takođe postići cilj da do 2020. 20 odsto svojih energetskih potreba zadovolji iz obnovljivih izvora kao što su vjetar, sunce i vodna snaga, kao i da za 20 odsto unaprijedi svoju energetsku efikasnost.

Devet zemalja članica EU - Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Britanija - na putu su da ispune sva tri cilja koja se tiču klime i energije.

Prošle sedmice EU je postavila nove ciljeve za 2030: 40 odsto smanjenje štetne emisije, 27 odsto oslanjanja na obnovljive izvore energije i 27 odsto bolje energetske efikasnosti.