EU pokrenula pravnu akciju zbog mađarskog zakona o obrazovanju - Vijesti.me
ORBAN ODBACIO KRITIKE

EU pokrenula pravnu akciju zbog mađarskog zakona o obrazovanju

Evropska komisija vjeruje da taj zakon može da naruši evropska prava za pružanje usluga, kao i prava na akademsku slobodu i na obrazovanje

Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: Reuters)

 Mađarski premijer Viktor Orban odbacio je danas kritike povodom novog zakona o višem obrazovanju te zemlje pošto je Evropska unija pokrenula pravnu akciju zbog sumnji da je zakon usmjeren na zatvaranje univerziteta u Budimpešti koji je osnovao milijarder Džordž Soroš.

Iako insistira da će Mađarska ostati posvećena evropskom projektu, Orban je pokrenuo oštar napad na Soroša, nazvavši ga "otvorenim neprijateljem eura" koji želi da pusti u Evropu milion migranata godišnje.

Prethodno je potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao da je taj izvršni organ EU poslao "zvanično pismo obavještenja" Orbanovoj vladi, čime je pokrenuta pravna akcija povodom novog zakona o obrazovanju koji je usvojen ovog mjeseca.

Evropska komisija vjeruje da taj zakon može da naruši evropska prava za pružanje usluga, kao i prava na akademsku slobodu i na obrazovanje.

Mađarska vlada ima rok od mjesec dana da odgovori na pismo, a Komisija će, u zavisnosti od reakcije Budimpešte, razmotriti naredne korake.