EU uspostavila antiteroristički registar - Vijesti.me
"BAZA KOJA BI MOGLA SPRIJEČITI NAPADE"

EU uspostavila antiteroristički registar

Taj potez je dijelom usmjeren i na rješavanje sudbine stotina državljana EU koji su se borili za Islamsku državu, a sada se nalaze u zatvorima u Iraku i Siriji

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Evropska unija (EU) uspostavila je antiteroristički registar kako bi bilo olakšano procesuiranje i donošenje optužbi protiv osumnjičenih militanata i ljudi koji se vraćaju u svoje zemlje nakon što su učestovali u borbama na strani Islamske države u Siriji i Iraku, saopštili su juče zvaničnici Unije.

Taj potez je dijelom usmjeren i na rješavanje sudbine stotina državljana EU koji su se borili za Islamsku državu, a sada se nalaze u zatvorima u Iraku i Siriji, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, mnogi od njih mogli bi da se vrate u Evropu, a da se ne suoče sa suđenjem zbog nedostatka dokaza protiv njih, što izaziva zabrinutost u zemljama EU.

Nova baza podataka ujediniće informacije iz svih 28 članica EU o istragama koje su u toku, optužbama i osudama protiv militanata, što će pomoći saradnji između državnih tužilaštava.

Očekuje se da će to pomoći da budu osuđeni ratni zločinci i drugi militanti, kojima bi inače moglo da bude suđeno za lakše zločine ili da im uopšte ne bude suđeno zato što protiv njih u EU nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Šef agencije EU koja će upravljati registrom i koordinirati pravne istrage u evropskim zemljama, Ladislav Harman kazao je da bi militanti mogli da dobiju lakše kazne zato što se protiv njih sprovode paralelne istrage u različitim državama EU, ako te istrage ne budu koordinisane, sa obzirom na to da jednoj osobi ne može da se sudi dva puta za isti zločin.

"Nova baza podataka bi mogla da spriječi nove napade u Evropi, pošto će tužilaštva imati više podataka o osumnjičenima", istakao je Harman.

On je dodao da je neophodno da se uspostave sigurni, šifrovani kanali za prenos elektronske dokumentacije, kako bi se smanjio rizik od sajber-napada.

Evropski komesar za bezbjednost Džulijan King rekao da se u kampovima u Siriji i Iraku nalazi najmanje 1,3 hiljade državljana EU, od kojih su više od polovine djeca.

Novi registar dostupan je samo državama EU, a King je naveo da ako Velika Britanije izađe iz bloka bez dogovora, neće moći da pristupi podacima.

U registru nalaziće se informacije o džihadistima, političkim ekstremistima i svim vrstama radikalnih militanata, ali njegova upotreba u prvo vrijeme biće usmjerena na borce koji se vraćaju u Evropu.

Vlasti evropskih država godinama nijesu bile raspoložene da dijele informacije o sudskim procesima, iako je međudržavna saradnja pojačana nakona napada u Parizu.

U Evropi se posljednjih godina dogodilo nekoliko napada, uključujući dva velika, u Parizu u novembru 2015. godine i u Briselu nekoliko mjeseci kasnije, kada su poginule desetine ljudi.