Fon der Lajen: Prioritet da se Zapadni Balkan što više približi EU - Vijesti.me
PORUKA PREDSJEDNICE EVROPSKE KOMISIJE

Fon der Lajen: Prioritet da se Zapadni Balkan što više približi EU

"Želim veoma dobre odnose i snažnu saradnju sa zapadnobalkanskim zemljama i to će biti u žiži mojih prioritet tokom predsjedavanja", rekla je Fon der Lajen

Ursula fon der Lejen
Ursula fon der Lejen (Foto: Reuters)

Izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će veoma dobri odnosi i snažna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana biti u žiži prioriteta tokom njenog predsjedavanja EK. 

Predstavljajući nove evropske komesare i među njima i Mađara Lajoša Tročanjija zaduženog za resor proširenja EU, Ursula fon der Lajen je podvukla da je Mađarska zemlja koja, isto kao i ona, "ima jasan cilj da je Zapadni Balkan veoma važan" i da će "poraditi na tome da bude što bliži Evropskoj uniji".

Ona je time odgovorila na pitanje novinara čime se rukovodila da za komesara za proširenje imenuje Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske, zemlje koja je isto kao i zapadnobalkanske zemlje suočena s problemima vladavine prava.

"Želim veoma dobre odnose i snažnu saradnju sa zapadnobalkanskim zemljama i to će biti u žiži mojih prioritet tokom predsjedavanja" Evropskom komisijom, rekla je Fon der Lajen.

Zamoljena da kaže koju zemlju Zapadnog Balkana ima u vidu kao novog člana EU, predsjednica EK je objasnila da to "zavisi od zemlje koja napreduje ka Evropi".

Jer, predočila je ona, ta zemlja "mora steći iste vrijednosti i temeljna pravila koja se neće promijeniti i sve zemlje moraju dokazati i raditi da ispune iste uslove, sposobnost kao članice Unije".

"A za to nema redosljeda među njima, već zavisi od njihovog uspjeha na tom putu", dodala je.

Ursula fon der Lajen je podvukla da će bitnu ulogu u politici EU kad je riječ o prijemu novih članica i odnosima sa zemljama susjedstva EU imati novi potpredsjednik EK i visoki predstavnik za bezbjednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel.

Takodje je navela da u resoru proširenja i susedstva nema nikakve suštinske promjene i da ciljevi ostaju isti iako je u samom nazivu resora to sažeto u "susjedstvo i proširenje".