Francuska: Djevojka napadača iz supermarketa je radikalna islamistkinja - Vijesti.me
ODALA JE OBJAVA NA DRUŠTVENOJ MREŽI

Francuska: Djevojka napadača iz supermarketa je radikalna islamistkinja

Ona je postavila na internetu jedan citat iz Kurana koji je "ukazao da su nevjernici obećani paklu", samo nekoliko sati prije napada u supermarketu

Francuska napad
Francuska napad (Foto: Reuters)

Francuske vlasti saopštile da je djevojka islamskog ekstremiste koji je izveo napad na supermarket na jugu Francuske prije nekoliko dana, radikalna islamistkinja, prensoi Tanjug.

Ona je uhapšena, a prilikom privođenja uzvikivala je "Alahu akbar".

Francuski tužilac Fransoa Molin rekao je da 18-godišnjakinja "pokazuje sve znake radikalizacije", prenosi AP.

Ona je privedena nekoliko sati nakon što je njen momak Reduana Lakdim u petak izveo napad na supermarket u gradu Trebe, nakon kog ga je policija usmrtila. Molin je tokom konferencije za novinare naveo da je žena istražiteljima negirala da je "obaviještena i povezana sa smrtonosnim projektom njenog partnera". 

Međutim, kako je dodao, djevojka je postavila na internetu jedan citat iz Kurana koji je "ukazao da su nevjernici obećani paklu", samo nekoliko sati prije napada. 

Kako je Rojters prethodno izvijestio, stotine građana, prijatelji, porodica i zvaničnici prisustvovali su u nedjelju misi i komemoraciji u čast žrtvama tog terorističkog napada. 

U tom napadu je među poginulima policajac Arno Beltram koji je izgubio život nakon što se dobrovoljno prijavio da zamijeni taoca. "Život koji je dat ne može biti izgubljen. On prevazilazi nesreću da nas okupi u jedinstvu, poziva da vjerujemo da je život jači od smrti", rekao je biskup Karaksona i Narbona, Alen Plane, prenosi Rojters. 

On je pozdravio Beltramovu "izuzetnu posvećenost", istakavši da je on "svojim potezom dirnuo cijelu Francusku" i da je Beltramova žrtva "pomogla da se spase nacija". 

Osobe koje su u petak preživele napad islamističkog ekstremiste i porodice žrtava prisustvovale su u prepunoj crkvi Sent-Etjen-de-Treb specijalnoj misi u čast preminulih. 

Misi su prisustvovali i pripadnici muslimanske zajednice u tom regionu, napomenuo je AP. 

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je napadača kao 26-godišnjeg Reduana Lakdima, porijeklom iz Maroka, koji se smatrao radikalizovanim i bio je pod policijskim nadzorom. Njega je policija ubila nakon što je Beltram kolegama policajcima pomogao da uđu u supermarket.