Francuski ministar pod istragom zbog računa u stranim bankama - Vijesti.me
"PRIVATNI BUDŽET"

Francuski ministar pod istragom zbog računa u stranim bankama

Kajizak je mjesecima, a u decembru i pred parlamentom, tvrdio da nema i da nikada nije imao račun izvan zemlje

Žerom Kajizak
Žerom Kajizak (Foto: Rojters)

Bivši francuski ministar za budžet Žerom Kajizak, protiv koga je pokrenuta istraga zbog pronevjere i pranja novca, priznao je pred istražnim sudijama da je godinama imao bankovne račune u inostranstvu, zbog čega mu prijeti petogodišnja robija i novčana kazna od 375.000 eura.

Kajizak se izvinio francuskim vlastima, svojim biračima, sunarodnicima, saradnicima i porodici

Dvije nedjelje pošto je podnio ostavku na funkciju ministra za budžet, nakon što je postao predmet istrage zbog pronejvere i pranja novca, Kajizak je priznao pred sudom u Parizu, a kasnije i u svom blogu, da je 20-ak godina imao bankovne račune u Švajcarskoj i Singapuru, upravo ono što je, sve do danas, uporno poricao, prenosi francuska štampa.

"Uhvaćen sam u spiralu laži i u njoj sam se izgubio. Obuzet sam teškom grižom savjesti jer sam mislio da ću moći da izbjegnem suočavanje sa prošlošću za koju sam želio da vjerujem da je okončana, što je bila ogromna greška", napisao je on svom blogu.

Francuski predsjednik Fransoa Oland oijcenio je da je Kajizak "počinio neoprostivu moralnu grešku"

Kajizak je dodao da je, kako je i sudijama rekao, već naložio da mu se sredstva sa računa u inostranstvu, u iznosu od oko 600.000 eura, u potpunosti prebace na račun koji ima u Parizu.

Obećavši da će se sa realnošću od danas suočavati sa najvećom transparentnošću, Kajizak se izvinio francuskim vlastima, svojim biračima, sunarodnicima, saradnicima i porodici što ih je razočarao i nanio im štetu.

Kajizak je mjesecima, a u decembru i pred parlamentom, tvrdio da nema i da nikada nije imao račun izvan zemlje i prijetio da će tužiti sve koji šire takve "nebulozne optužbe" protiv njega, ali francuski zakon ne predviđa kaznu za laganje u skupštini.

Francuski predsjednik Fransoa Oland oijcenio je da je Kajizak "počinio neoprostivu moralnu grešku" time što je poricao činjenice, saopštila je Jelisejska palata, a premijer Žan-Mark Ero izrazio je zaprepašćenje i žaljenje zbog postupaka bivšeg ministra.