Gabrijel: Evropa da se ujedini protiv nuklearnog naoružanja - Vijesti.me
PORUKA NJEMAČKOG ŠEFA DIPLOMATIJE

Gabrijel: Evropa da se ujedini protiv nuklearnog naoružanja

Njemački ministar je reagovao na izvještaj američkog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da SAD žele novo nuklearno oružje male snage kao odgovor na "širenje (nuklearnog) kapaciteta Rusije"

Zigmar Gabrijel
Zigmar Gabrijel (Foto: Reuters)

Šef njemačke diplomatije Zigmar Gabrijel pozvao je danas Evropu da preduzme inicijativu o nuklearnom razoružavanju poslije najave SAD da žele novo nuklearno oružje male snage.

"Kao u vrijeme Hladnog rata, mi smo u Evropi posebno ugroženi oživljavanjem trke za nuklearnim naoružavanjem", rekao je Gabrijel i dodao da je zbog toga na Evropi da pokrene novu inicijativu za kontrolu naoružanja i razoružanja.

Njemački ministar je reagovao na izvještaj američkog Ministarstva odbrane u kojem se navodi da SAD žele novo nuklearno oružje male snage kao odgovor na "širenje (nuklearnog) kapaciteta Rusije".

Gabrijel je rekao da su Evropa kao i SAD izgubile povjerenje prema Rusiji poslije njenog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim, ali "umjesto razvoja novog oružja, treba da se poštuju postojeći sporazumi o kontroli naoružanja".

Prema njegovim riječima, dugoročni cilj Njemačke je svijet bez nuklearnog oružja.