Gertner: Ukrajina da postupi kao Austrija - Vijesti.me
MODEL JUŽNOG TIROLA

Gertner: Ukrajina da postupi kao Austrija

Prema njegovim riječima sfere uticaja kao za vrijeme Hladnog rata danas se više ne mogu uspostaviti

Odesa
Odesa (Foto: Reuters)

Austrijski ekspert za bezbjednosna pitanja Hajnc Gertner smatra mogućim da bi konflik oko Ukrajine mogao dovesti do "karikature Hladnog rata".

Profesor bečkog Univerziteta istakao je, u intervjuu austrijskom dnevniku "Slacburger Nahrihten", da kriza u Ukrajini ima dinamiku eskalacije, jer trenutno ne postoji niti jedno kompromisno rješenje koje bi moglo biti prihvaćeno od svih strana.

Prema njegovim riječima sfere uticaja kao za vrijeme Hladnog rata danas se više ne mogu uspostaviti.

Gertner smatra da Rusija, za razliku od ranijeg Sovjetskog saveza, gotovo da nema saveznike, a da zapadne države demonstriraju političku nezavisnost, te da sile kao što su Indija i Brazil ne mogu automatski da se pripišu jednoj strani.

Izlaz iz ukrajinske krize austrijski ekspert vidi u "nesvrstanosti i neutralnosti po modelu Austrije". Ukrajina bi, uz to, kako je kazao, morala da garantuje manjinska prava, čime bi ta zemlje mogla sačuvati teritorijalni integritet.

"I za to postoji model, a to je model autonomije za Južni Tirol iz 1969.godine, kojim je njemačko govorna manjina u ovom italijanskom regionu dobila velika prava. Slično rješenje moglo bi u Ukrajini potisnuti separatizam", objasnio je Gertner.