Gradonačelnica Rima najavila zabranu ulaska dizel vozila u centar grada - Vijesti.me
OD 2024. GODINE

Gradonačelnica Rima najavila zabranu ulaska dizel vozila u centar grada

Upotreba dizela opada već nekoliko godina u Evropi i u svijetu, što primorava proizvođače da se masovno vraćaju na motore na benzin i da ubrzaju razvoj vozila na električni pogon

Virdžinija Radži
Virdžinija Radži (Foto: Reuters)

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi najavila je da će u centru italijanskog glavnog grada biti zabranjen ulazak privatnim dizel vozilima od 2024. godine.

Ona je to izjavila u ponedjeljak u Meksiku na sastanaku gradonačelnica iz svijeta okupljenih na skupu "Žene za klimu" (Wome4Climate), a objavljeno je na društvenim mrežama po njenom povratku u Rim.

"Od 2024. godine biće zabranjeno korišćenje dizel vozila u centru Rima" rekla je gradonačelnica, članica populističkog Pokreta pet zvijezdica (M5S).

Upotreba dizela opada već nekoliko godina u Evropi i u svijetu, što primorava proizvođače da se masovno vraćaju na motore na benzin i da ubrzaju razvoj vozila na električni pogon.

Fajnenešal tajms prenio je pre dva dana da će italijansko-američki proizvođač Fiat Krajsler u junu objaviti da napušta dizel motore za svoja privatna vozila od 2022. godine zbog pada tražnje i rastućih troškova.

Njemački sud je juče otvorio put zabrani vožnje starih dizel vozila u gradovima.