Grčka ne može da prebroji otkaze - Vijesti.me
KRIZA TRAJE

Grčka ne može da prebroji otkaze

Broj otkaza premašio je prošlog mjeseca broj novootvorenih radnih mjesta za 16.658, a klima neizvjesnosti uticala je i na profil traženih poslova, navodi ministarstv

Zaposleni, otkaz
Zaposleni, otkaz (Foto: Shutterstock)

U Grčkoj je u julu evidentiran najviši broj otkaza u posljednjih 15 godina, pokazali su podaci Ministarstva rada u Atini.

Za takav razvoj događaja okrivljene su kontrole kapitala koje je Grčka uvela da bi spriječila masovni odliv sredstava iz banaka.

Broj otkaza (160.630) premašio je prošlog mjeseca broj novootvorenih radnih mjesta za 16.658, a klima neizvjesnosti uticala je i na profil traženih poslova, navodi ministarstvo, a prenosi grčki list Katimerini. 

Prema podacima ministarstva, od 143.972 otvorena radna mjesta u julu, svega 16,1 odsto ili 23.127 su ugovori sa punim radnim vremenom a ostatak čine produženi ugovori i oni sa skraćenim radnim vremenom. 

Podaci predstavljaju oštar kontrast onima iz prethodnih pet mjeseci kada je broj novih radnih mjesta premašivao broj otkaza. 

Samo od 1. do 3. jula uručeno je 16.973 otkaza kao reakcija na uvođenje kontrola kapitala. U julu je bez posla ostalo najviše građana u starosnoj kategoriji od 30 do 44 godine, dok je u, inače ugroženoj, kategoriji mladih od 15 do 24 godine evidentiran rast zapošljavanja, što pokazuje da preduzeća preferiraju mlađe i jeftinije radnike. 

Najviše otkaza uručeno je u oblasti obrazovanja (21.225), dok je rast zapošljavanja zabilježen u ugostiteljskom sektoru i proizvodnji hrane.