Grčka očekuje dvije do tri milijarde eura od privatizacija - Vijesti.me
DRŽAVNI FOND

Grčka očekuje dvije do tri milijarde eura od privatizacija

„Moguće je da ćemo dostići cilj od tri milijarde eura, budući da je početna suma od 1,2 milijarde od planirane privatizacije aerodroma već dosta visoka“, rekao je direktor TAIPED-a, Sterjos Piciorlas

Grčka
Grčka (Foto: Reuters)

Grčki državni fond za privatizaciju TAIPED očekuje da će naredne godine kroz privatizaciju pribaviti dvije do tri milijarde eura.

 Pred fondom je trenutno ključni period od dvije sedmice tokom kojih bi trebalo da budu potpisani sporazumi o kupovini više regionalnih aerodroma, prenosi atinski list Katimerini.

„Moguće je da ćemo dostići cilj od tri milijarde eura, budući da je početna suma od 1,2 milijarde od planirane privatizacije aerodroma već dosta visoka“, rekao je direktor TAIPED-a, Sterjos Piciorlas.

 Grčka Vlada je produžila rok za primanje ponuda za prodaju 51 odsto udjela u luci Pirej, prenosi Capital.ba. 

 Piciorlas je poručio da će tenderi za luke Pirej i Solun morati da budu završeni u prvoj polovini naredne godine.

 TAIPED procjenjuje da će proces transfera kontrolnog udjela u operateru mreže prenosa gasa DESFA na azerbejdžasku državnu firmu Socar biti uskoro završen, a konačni dogovor očekuje se u prvom kvartalu naredne godine.

 Piciorlas je saopštio da će devet ključnih privatizacija u Grčkoj biti završeno u prvoj polovini naredne godine, kao i prodaja više od deset regionalnih aerodroma za koje će ugovor biti zasigurno potpisan.

 U narednih deset dana će, kako je rekao, biti potpisan ugovor sa njemačkom kompanijom Fraport, vrijedan 1,23 milijarde eura, o preuzimanju 14 regionalnih aerodroma u Grčkoj, među kojima su i oni na ključnim turističkim destinacijama poput Mikonosa, Santorinija, Krfa i Rodosa.

 Prema uslovima trećeg međunarodnog paketa pomoći dodjeljenog Atini, aktuelna agencija za privatizaciju u Grčkoj mora biti zamjenjena novom koja će upravljati privatizacijama ukupne vrijednosti 50 milijardi eura.